Olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Ponadto zawiera naturalnie występujące olejki eteryczne
(w tym tymochinon – ok. 0,8 %) oraz witaminę E.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg) oraz przeciwbólowe,
- posiada ochronne właściwości na miąższ nerek i wątroby,
- olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe,
- stosowanie oleju czarnuszkowego chroni przed szkodliwymi skutkami radioterapii,
- znajduje zastosowanie jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy,
- jest skuteczny w zwalczaniu Helicobacter pylori – bakterii, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej,
- okazał się skuteczne w przypadku zakażenia przywrą (schistosomatoza), wpływając na poprawę funkcji wątroby i systemu immunologicznego zmienionych w infekcjach,
- powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu,
- obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2,
- wzmacniania włosy i ograniczanie ich wypadania,
- zmniejsza wrażliwość skóry na promienie UV,
- regularnie stosowany likwiduje płytsze zmarszczki i zmniejsza widoczność tych głębszych,
- dogłębnie nawilża i odżywia skórę, nie tylko twarzy. Stosowany na blizny zmniejsza ich widoczność, stymuluje odnowę naskórka i zdecydowanie ujędrnia skórę.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej z czarnuszki egipskiej charakteryzuje intensywny smak i zapach, określany jako ostry, gorzkawo-korzenny. W aspekcie kulinarnym doskonale harmonizuje z serem Mozarella, bazylią, pomidorami, jajkiem, brokułem. Idealny do zup, sałatek, duszonych warzyw i chleba.
Z uwagi na fakt, iż olej z czarnuszki jest produktem 100 % naturalnym intensywność smaku, koloru i zapachu oleju może mieć zmienne nasilenie w poszczególnych partiach produktu.
Składniki: Olej z czarnuszki zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
Zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia 1 łyżeczka (4 g)/ dzień, najlepiej w trakcie posiłku.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
W przypadku ograniczonej tolerancji intensywnego smaku oleju polecamy:
– rozcieńczanie oleju z czarnuszki z innym, łagodniejszym w smaku olejem zimno tłoczonym, np. lnianym, z ostropestu, z wiesiołka
– podzielenie porcji 1 łyżeczki na mniejsze , np. 2 x 0,5 łyżeczki / dzień,
– przyjmowanie oleju z czarnuszki egipskiej w kapsułkach.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.