Galgant
Galgant to przyprawa, którą św. Hildegarda stosowała na serce. Ma wyrazisty i ostry smak, który nie każdemu odpowiada, ale z pewnością jest bardzo zdrowa. Galgant należy do roślin spokrewnionych z imbirem i pomaga na dolegliwości miesiączkowe i osłabienie. Jest też bardzo dobry na mdłości.
Galgant jest jedną z najważniejszych przypraw polecanych w diecie św. Hildegardy
Właściwości:
-
pomaga w stanach osłabienia,
-
działa wzmacniająco,
-
jest regenerujący,
-
chroni przed infekcjami (szczyptę galgantu rozpuścić w soku malinowym, ewentualnie dodać sok z połówki cytryny),
-
polecany na bolesne miesiączki.
Jak używać galgant?
Stosować jako przyprawę do zup, innych gotowanych potraw, ostrych sosów. Można przyrządzać napar oraz nalewkę.
Składniki:
100% galgant korzeń mielony