YERBA MATE:
Napar przyrządzany z wysuszonych i rozdrobnionych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który jest odpowiednikiem naszej herbaty lub kawy. Oprócz tego, że pobudza nasz mózg do "myślenia" i poprawia samopoczucie, posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest dobrym źródłem alkaloidów purynowych - czyli kofeiny i teobrominy- a także polifenoli (głównie kwasu chlorogenowego), saponin, minerałów, flawonoidów i witamin - A, E, C, a także z grupy B.
-
wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, pomaga też tolerować ciepłą, wilgotną pogodę,
-
znosi zmęczenie psychiczne,
-
dzięki sporej zawartości potasu, magnezu i manganu pomaga zachować odpowiedni bilans elektrolitów w organizmie, wyrównuje też ubytki minerałów,
-
łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego), które wiążą się z zatrzymywaniem płynów
-
działa ochronnie na serce oraz układ krwionośny - obniża poziom cholesterolu LDL, a podnosi HDL,
-
przyspiesza przemianę materii,
-
poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania żółci,
-
pomaga w leczeniu powikłań przy cukrzycy,
-
ma właściwości przeciwutleniające - zatem neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, wątroby, a także chroni przed stresem oksydacyjnym,
-
ma też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.
Sposób użycia:
Łyżeczkę Yerba Mate wsypać do czajniczka, szklanki, filiżanki lub matercy i zalać przegotowaną wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
Składniki:
yerba mate 100%,
Sposób przechowywania:
przechowywać w temperaturze otoczenia. Przechowywać w opakowaniu zamkniętym w suchym i przewiewnym pomieszczeniu.
Kraj pochodzenia:
Brazylia