Amanda Despalada jest typową przedstawicielką argentyńskich mate sin palo (bez gałązek) – zawiera maksymalnie do 5% drobnych patyczków. Poza tym susz składa się z grubo pociętych listków ostrokrzewu, z niewielką ilością pyłku.
W zapachu wyczuwalne aromaty dymne i świeże sianko. W smaku znajdziemy kompozycję podobnego typu z lekką, przyjemną goryczką. Jest to dość łagodna mate o niezłej mocy działania. Sprawdzi się zarówno na początek yerbowej przygody jak i dla koneserów mate o dobrze wyważonym smaku.
YERBA MATE:
Napar przyrządzany z wysuszonych i rozdrobnionych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który jest odpowiednikiem naszej herbaty lub kawy. Oprócz tego, że pobudza nasz mózg do "myślenia" i poprawia samopoczucie, posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest dobrym źródłem alkaloidów purynowych - czyli kofeiny i teobrominy- a także polifenoli (głównie kwasu chlorogenowego), saponin, minerałów, flawonoidów i witamin - A, E, C, a także z grupy B.
-
wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, pomaga też tolerować ciepłą, wilgotną pogodę,
-
znosi zmęczenie psychiczne,
-
dzięki sporej zawartości potasu, magnezu i manganu pomaga zachować odpowiedni bilans elektrolitów w organizmie, wyrównuje też ubytki minerałów,
-
łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego), które wiążą się z zatrzymywaniem płynów
-
działa ochronnie na serce oraz układ krwionośny - obniża poziom cholesterolu LDL, a podnosi HDL,
-
przyspiesza przemianę materii,
-
poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania żółci,
-
pomaga w leczeniu powikłań przy cukrzycy,
-
ma właściwości przeciwutleniające - zatem neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, wątroby, a także chroni przed stresem oksydacyjnym,
-
ma też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.
Waga: 500g
Skład: | 100% Yerba Mate (Ilex paraguariensis). |
Kraj pochodzenia: | Argentyna |
Sposób przyrządzania: | Wsyp susz wypełniając od ½ do ⅔ objętości naczynia i zalej gorącą wodą (70-80°C). Po 2-3 minutach parzenia yerba jest gotowa do spożycia. Zalewaj około 5-8 razy. |
Sposób przechowywania: | Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. |
Termin minimalnej trwałości i nr partii: | Podane na opakowaniu. |