Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Opis produktu

Amanda Despalada jest typową przedstawicielką argentyńskich mate sin palo (bez gałązek) – zawiera maksymalnie do 5% drobnych patyczków. Poza tym susz składa się z grubo pociętych listków ostrokrzewu, z niewielką ilością pyłku.

W zapachu wyczuwalne aromaty dymne i świeże sianko. W smaku znajdziemy kompozycję podobnego typu z lekką, przyjemną goryczką. Jest to dość łagodna mate o niezłej mocy działania. Sprawdzi się zarówno na początek yerbowej przygody jak i dla koneserów mate o dobrze wyważonym smaku. 

YERBA MATE:

Napar przyrządzany z wysuszonych i rozdrobnionych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który jest odpowiednikiem naszej herbaty lub kawy. Oprócz tego, że pobudza nasz mózg do "myślenia" i poprawia samopoczucie, posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest dobrym źródłem alkaloidów purynowych - czyli kofeiny i teobrominy- a także polifenoli (głównie kwasu chlorogenowego), saponin, minerałów, flawonoidów i witamin - A, E, C, a także z grupy B.

  • wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, pomaga też tolerować ciepłą, wilgotną pogodę,

  • znosi zmęczenie psychiczne,

  • dzięki sporej zawartości potasu, magnezu i manganu pomaga zachować odpowiedni bilans elektrolitów w organizmie, wyrównuje też ubytki minerałów,

  • łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego), które wiążą się z zatrzymywaniem płynów

  • działa ochronnie na serce oraz układ krwionośny - obniża poziom cholesterolu LDL, a podnosi HDL,

  • przyspiesza przemianę materii,

  • poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania żółci,

  • pomaga w leczeniu powikłań przy cukrzycy,

  • ma właściwości przeciwutleniające - zatem neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, wątroby, a także chroni przed stresem oksydacyjnym,

  • ma też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze.

Waga: 500g


Skład: 100% Yerba Mate (Ilex paraguariensis).
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sposób przyrządzania: Wsyp susz wypełniając od ½ do ⅔ objętości naczynia i zalej gorącą wodą (70-80°C). Po 2-3 minutach parzenia yerba jest gotowa do spożycia. Zalewaj około 5-8 razy.

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Termin minimalnej trwałości i nr partii: Podane na opakowaniu.
Opinie Klientów