Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Producent: NATURA WITA
Opis produktu

Herbatka z owocami jarzębiny i agrestu

Owoce jarzębiny zawierają m.in. kwasy organiczne, garbniki, beta-karoten, witaminę C, sacharozę i glukozę. Poleca się je przede wszystkim osobom, które mają problemy z nerkami bądź pęcherzem moczowym, ponieważ zwiększają wydalanie moczu i działają przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych. W medycynie naturalnej owoce jarzębiny stosuje się również przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych i przy biegunce. Ze względu na działanie przeciwzapalne owoców jarzębiny, mogą po nie sięgać osoby zmagające się zaburzeniami obwodowego krążenia krwi, zwłaszcza z żylakami odbytu.

Owoce jarzębiny działają także osłonowo na wątrobę i odtruwają organizm. Wykazano również, że jarzębina ma właściwości przeciwmiażdżycowe i może być stosowana w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P (nie mylić z PP), które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C. Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę. Można je użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami. Sorbitol zawarty w owocach podniesie wilgotność skóry. Witaminy, cukry, aminokwasy, sole mineralne odżywią komórki skóry. Flawonoidy, kwasy działają antyseptycznie i zakwaszająco oraz przeciwzapalnie. Generalnie pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość.

Owoce agrestu

Agrest zawiera kwasy – jabłkowy i cytrynowy, które wspomagają trawienie. Jego drugi ważny składnik to błonnik. On z kolei ułatwia pracę przewodu pokarmowego, pobudzając perystaltykę jelit. Agrest jest źródłem pektyn, które „wyłapują” cząsteczki cholesterolu i obniżają jego poziom we krwi. Zawiera także potas zmniejszający ciśnienie tętnicze oraz rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne. Zapobiega więc miażdżycy i chorobom serca. Agrest to spora porcja magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Poprawiają też pamięć i koncentrację, łagodzą objawy stresu.

Zalecane spożycie: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10 minut.

Skład: jarzębina owoc 21%, agrest owoc 16%, bez czarny owoc, brzoskwinia owoc, gruszka owoc, jabłko owoc, rodzynki, wiśnia owoc, morela owoc

Ważne informacje: Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Opinie Klientów