Czosnek jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Obecnie uprawiany jest w większości krajów położonych w ciepłym klimacie. Już w starożytności doceniono jego lecznicze właściwości.
Jest ważnym składnikiem stosowanym w farmakologii oraz nieodłącznym dodatkiem w kuchni. W kuchni używany jest również w postaci czosnku granulowanego lub suszonego zmielonego proszku.
Czosnek kolorowy jest aromatyczną mieszanką czosnku, koperku, nadającej żółtej barwy kurkumy, ułatwiającej trawienie pietruszki oraz papryki czerwonej.
Zastosowanie:
Idealny do przyprawiania dań mięsnych i wszelkich sosów. Nadaje smak i aromat pizzy i zapiekankom.
Składniki: czosnek (84%), papryka czerwona grys, papryka zielona grys, liść pietruszki, koperek, kurkuma.
Kraj pochodzenia: Polska
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
1611 kJ / 380 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,0 g 0,13 g |
Węglowodany: - cukry |
70,76 g 24,8 g |
Błonnik |
10,51 g |
Białko |
16,9 g |
Sól |
0,09 g |