Czosnek to używany jest jako przyprawa oraz jako roślina lecznicza. Charakteryzuje się silnym i długotrwałym zapachem oraz ostrym i gryzącym smakiem. Jest niezastąpionym dodatkiem do tłustego, wieprzowego mięsa. Już odrobina czosnku podnosi smak potraw.
Właściwości prozdrowotne:
- dobrze sprawdzi się w kuchni osób cierpiących z powodu zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za stany zapalne żołądka i owrzodzenia,
- stymuluje rozwój dobroczynnych bakterii bytujących w naszych jelitach z rodziny Lactobacillus, dzięki czemu wpływa korzystnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego, a także na nasze samopoczucie psychiczne,
- może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i jelita grubego,
- obniża poziom cukru we krwi,
- działa przeciwmiażdżycowo: zapobiega kumulacji lipidów w naczyniach krwionośnych,
- jest naturalnym antybiotykiem,
- działa profilaktycznie i leczniczo w zatruciu ołowiem,
- przyczynia się do niszczenia bakterii odpowiedzialnej za gruźlicę.
Zastosowanie czosnku:
Idealnie komponuje się z mięsem baranim, wieprzowym, drobiem i dziczyzną. Nadaje aromat szynce, kiełbasie i pasztetom. Można go łączyć z warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia. Dodaje się go również do zup i sosów.
Kraj pochodzenia: Chiny/Indie
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1786 kJ/ 422 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,3 g 0,03 g |
Węglowodany: - cukry |
81,5 g 1,3 g |
Błonnik |
16 g |
Białko |
10,3 g |
Sól |
0,04 g |