Ziele Rzepiku
Według literatury zielarskiej ziele rzepiku ma bogaty skład chemiczny. Ta aromatyczna roślina zawiera między innymi witaminy C, B, K, sole mineralne w tym dużo krzemionki i wiele innych cennych substancji. Jak podaje literatura zielarska ziele rzepiku doskonale wpływa na pracę wątroby, jest także rośliną kosmetyczną.
Rzepik – według literatury ziele rzepiku posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- poprawia przyswajanie pokarmów,
- wzmacnia i uszczelnia błonę śluzową żołądka i jelit,
- reguluje metabolizm wątroby,
- działa przciwbiegunkowo,
- pomaga likwidować nieżyt żołądka i jelit,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- pomocny przy stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, owrzodzenia jelita grubego,
- polecany przy torbielach nerek i wątroby,
- dłuższe picie rzepiku pomaga usunąć problemy z rozszerzeniem serca, żołądka i jelit,
- wykazuje silne działanie pomocnicze przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, pryszczykowym zapaleniu jamy ustnej,
- wzmacnia błonę śluzową jamy ustnej i gardła przy awitaminozach, goi rany, łuszczycę, półpasiec, rozpędza i powoduje rozejście się wrzodu.
Sposób użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
Skład: ziele rzepiku 100%
Masa netto: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.