Bodziszek Cuchnący Ziele
Bodziszek cuchnący – według literatury korzeń bodziszka cuchnącego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomaga w niewydolności wątroby, jej stłuszczeniu, stanach zapalnych oraz marskości,
- działa przeciwzapalnie oraz antyseptycznie,
- zewnętrznie jest stosowany do stłuczeń oraz wszelkich ran naskórka,
- działa pomocniczo również w wielu chorobach skóry,
- polecany jest przede wszystkim przy bielactwie (kuracja musi być długotrwała), łojotokowym zapaleniu skóry, wypryskach skórnych i trądziku,
- pomocniczo stosuje się ziele podczas zapalenia pęcherza moczowego oraz nerek,
- ma działanie przeciwbiegunkowe oraz przeciwnowotworowe,
- polecany jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych,
- stosuje się ją przy nieżytach żołądka, bolesnych skurczy jelitowych, zapalenia żołądka, zespołu jelita drażliwego, a nawet nowotworów przewodu pokarmowego,
- sprawdza się również doskonale w schorzeniach okulistycznych – wspomaga w stanach zapalnych oczu oraz powiek, jak również jest pomocny w nadmiernym łzawieniu,
- okłady z bodziszka poleca się nie tylko na oczy, ale również na stawy czy skórę,
- okłady mogą przynieść ulgę w schorzeniach reumatologicznych,
- uśmierza swędzenie odbytu.
Składniki: ziele bodziszka cuchnącego 100 %
Sposób użycia:
Kąpiel: Pół zawartości torebki (czyli 25 g) zalać 1½ l wody. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Pozostawić następnie na 30 minut pod przykryciem, kilkakrotnie przemieszać. Przecedzić do wanny z wodą. Czas kąpieli ok 20 min. w temp. 37 °C.
Odwar: 1 łyżkę ziela bodziszka cuchnącego zalać 1 szklanką gorącej wody, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, po czym odstawić do zaparzenia. Przecedzić. Pić po pół szklanki 4 razy dziennie. W kuracji antynowotworowej używać świeżego ziela (4 łyżki na 1 szklankę wody, pić 3 razy dziennie po 250 ml odwaru).
Masa netto: 50 g
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.