Kmin rzymski, zwany kuminem przyprawy bez chemii
To małe nasionka rośliny baldaszkowatej z rodziny selerowatych. Charakteryzuje się możnym, ostro-słodkim aromatem i ostrym, lekko gorzkawym smakiem. Kumin jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych kuchni wschodniej m.in. curry.
Zastosowanie kminu rzymskiego:
Nadaje smak gulaszom i potrawom grillowanym, jagnięcinie oraz kurczakowi. Idealnie komponują się z ryżem, fasolą, bakłażanem, kapustą kiszoną. Kumin podkreśla smak wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak chilli con carne, enchiladas. Tworzy skład marynat i sosów pomidorowych.Kmin rzymski ma charakterystyczny ciepły aromat. Doskonale pasuje do pikantnych potraw, do dań kuchni indyjskich, duszonego mięsa, sosów, serów oraz wędlin.
Kraj pochodzenia: Indie
Skład: kmin rzymski ziarno 100%
Zawartość netto: 30g