Cynamon Cejloński 200g
Cynamon cejloński [łac. Cinnamomum verum] czy inaczej cynamon prawdziwy to najcenniejsza spośród odmian cynamonu. Mimo, że na rynku dostępne są inne odmiany spośród których, Cinnamomum cassia, czyli cynamon chiński jest najbardziej powszechny (z uwagi na niską cenę) to właśnie cynamon cejloński charakteryzuje się pierwszorzędną jakością. Według literatury cynamon jest prawdopodobnie jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Archeolodzy potwierdzają, że znany był już w 4000 roku p.n.e, a pierwsze wzmianki o tej przyprawie znaleziono w chińskiej książce o ziołach z 2700 roku p.n.e. Cynamon cejloński oryginalne pochodzi z dwóch wyjątkowo słonecznych wysp – Cejlonu i Madagaskaru. Przyprawa ta pozyskiwana jest z kory cynamonowca cejlońskiego – wiecznie zielonego drzewa osiągającego nawet 10 metrów wysokości.
Składniki: mielona kora cynamonowca cejlońskiego 100%.
Co doprawiać cynamonem cejlońskim?
- wszelkie słodkie wypieki
- kawy zbożowe/kakao
- pieczone warzywa – marchew, słodkie ziemniaki, dynie
- owsianki
- naleśniki
- pieczone jabłka
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 200g
Producent: Bartosz Domański Łopiennik Dolny - Kolonia 1, 22-351 Łopiennik Górny