Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Producent: Ziółko
Opis produktu

Maca

Roślina zwana Macą lub żeń-szeniem peruwiańskim, należy do rodziny kapustowanych. Maca ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Obfituje w węglowodany, białka i aminokwasy (arginina, histydyna, seryna, lizyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy i inne), błonnik, tłuszcze (kwasy tłuszczowe –linolenowy, palmitynowy, oleinowy), składniki mineralne (wapń, potas, żelazo, jod), alkaloidy, sterole, glukozynolaty, benzyloamidy, garbniki, saponiny, flawonoidy, fitosterole i witaminy, a także inne substancje (np. izotiocyjanianem p-metoksybenzylu, który to potencjalnie może wykazywać działanie afrodyzjaku).

Ekologiczny sproszkowany korzeń maca od setek lat stanowi podstawowy element diety w krajach Ameryki Południowej. Swoje cenne właściwości zawdzięcza m.in. trudnym warunkom uprawy. Jest rośliną występującą na najwyższych partiach gór. Ma delikatnie słodki, korzenny smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika.

Właściwości i działanie

Tradycyjnie maca używana jest w celu zwiększenia sił witalnych organizmu. Składniki maca zwiększają ukrwienie narządów płciowych, co przekłada się na wzrost naturalnej aktywności seksualnej. Jednymi z ważnych składników maca jest arginina oraz histadyna. Aminokwasy te pełnią ważne funkcje w organizmie, wśród których wymienić można: immunostymulacja, wsparcie spermatogenezy, synteza kreatyny czy synteza tlenku azotu. Arginina jest często stosowana w produktach o działaniu zwiększającym libido, jednak brak jest dostatecznych badań na ten temat. Ponadto korzeń maca dodaje energii, przeciwdziała zmęczeniu, wspiera wydajność i wytrzymałość organizmu. Maca polecana jest osobom aktywnym i pracującym umysłowo. Znajduje zastosowanie w stanach osłabienia organizmu, wycieńczenia i rekonwalescencji. Jako naturalne źródło składników odżywczych (aminokwasy, minerały itp.). Synergia tak wielu aminokwasów, witamin i minerałów w ich stanach naturalnych może zwiększyć asymilację, absorpcję i wykorzystanie ich w organizmie.

Wartości odżywcze:

- wapń - budulec zębów i kości, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu oraz krzepnięcia krwi

- żelazo - transportuje tlen w organizmie, zapobiega anemii oraz uczestniczy w produkcji serotoniny, chroniąc przed depresją

- cynk - jest istotny dla włosów, skóry i paznokci, usuwa toksyny i aktywuje białe krwinki, budując odporność organizmu

- miedź - jest ważna dla zębów i kości, uczestniczy w produkcji pigmentu skóry, włosów i oczu, wpiera system nerwowy i uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek

- mangan - jest składnikiem wielu tkanek. Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i poprawia  płodność. Jest także niezbędnym składnikiem kości

- potas - kontroluje pracę mięśni, chroni nasze żyły i serce, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi

- sód – reguluje gospodarkę wodną organizmu, wspiera układ nerwowy i mięśniowy

- witamina A - wpływa na naszą skórę, wzrok oraz odporność, zapobiega rozwojowi nowotworów

- witamina B1 - uczestniczy w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pracy mięśni i serca

- witamina B2 - wspiera układ nerwowy i odpornościowy, niweluje zmęczenie oczu, jest potrzebna w okresie wzrostu, ciąży i podczas wysiłku fizycznego

- witamina B6 - podnosi odporność, wspiera układ nerwowy i reguluje ciśnienie krwi, jest niezbędna do produkcji hemoglobiny

- witamina C - wspomaga odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami, poprawia pracę układu krążenia

- witamina E - jest niezbędna do zachowania płodności, opóźnia procesy starzenia się skóry

Sposób stosowania:

Stosuje się 1 łyżkę proszku z korzenia maca. Można zmieszać z wodą (150 ml – ¾ szklanki), sokiem, jogurtem lub koktajlami, dobrze się rozpuszcza. Dodawać również do posiłków. Maca ma dobry, lekko pikantno-słodki smak i aromat.

Opinie Klientów
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również