Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 zł
Opis produktu

Inulina z cykorii 

Inulina jest to naturalna substancja pochodząca z korzenia cykorii. Posiada lekko słodki smak i właściwości zagęszczające.

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii. Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.

Inulina jako prebiotyk

Inulina jest prebiotykiem, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów.  Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.

Zastosowanie inuliny:

Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach.  Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu.  Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.   

Zalecana porcja do spożycia:

zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.

Sposób użycia: spożywać 20g dziennie, przekroczenie tej ilości może mieć efekt przeczyszczający. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu jako zamiennik cukru i tłuszczu. Znajduje zastosowanie również jako zagęstnik do zup i sosów.

Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne.

SKŁADNIKI
Inulina z korzenia cykorii 100%

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 848 kJ/210 kcal
Tłuszcz - 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
Węglowodany - 8g
w tym cykry - 8g
Błonnik - 89g
Białko - 0g
Sól - 0g

Produkt może zawierać alergeny: orzechy.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.

Opinie Klientów