Inulina z cykorii
Inulina jest to naturalna substancja pochodząca z korzenia cykorii. Posiada lekko słodki smak i właściwości zagęszczające.
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii. Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.
Inulina jako prebiotyk
Inulina jest prebiotykiem, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów. Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.
Zastosowanie inuliny:
Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.
Zalecana porcja do spożycia:
zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.
Sposób użycia: spożywać 20g dziennie, przekroczenie tej ilości może mieć efekt przeczyszczający. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu jako zamiennik cukru i tłuszczu. Znajduje zastosowanie również jako zagęstnik do zup i sosów.
Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne.
SKŁADNIKI
Inulina z korzenia cykorii 100%
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna - 848 kJ/210 kcal
Tłuszcz - 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0g
Węglowodany - 8g
w tym cykry - 8g
Błonnik - 89g
Białko - 0g
Sól - 0g
Produkt może zawierać alergeny: orzechy.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.