Mąka migdałowa ma długa historię. W XIII-wiecznej kuchni Włoskiej wykorzystywana była w deserach „frangipane” - pieczony kremem z migdałów, jajek, masła i cukru. Migdały były blanszowane i mielone dzięki czemu powstawała mąka o charakterystycznym słodkim smaku i zapachu. Mąkę migdałową możemy używać jako zamiennik innych mąk tradycyjnie używanych w kuchni do wypieku pieczywa i ciast. Mąkę migdałową można przygotować samodzielnie w wyniku procesu mielenia migdałów. Tak przygotowana mąka ze zmielonych migdałów jest jedną z ciekawych alternatyw dla osób, które chcą wyeliminować gluten ze swojej diety.
Mąka migdałowa jest z powodzeniem stosowana w diecie ketogenicznej (keto dieta) dzięki niskiej zawartości węglowodanów. Stanowi również doskonałe źródło magnezu, wapnia i żelaza.
Mąkę migdałową możemy zastosować do: przygotowania naleśników, racuchów, wypieku ciast, ciasteczek, makaroników, muffin, jako dodatek do wypieku chleba, koktajli, deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, polecana jest również do zagęszczania zup i sosów.
Mąkę należy przechowywać w suchym, i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Składniki: 100% migdały blanszowane mielone.
Kraj pochodzenia: USA/Australia
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
2545 kJ/ 616 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
53 g 3,9 g |
Węglowodany: - cukry |
8,7 g 4,6 g |
Błonnik |
9,9 g |
Białko |
21 g |
Sól |
0 g |