Bursztyn jest znaną od lat zastygłą żywicą drzew iglastych. Już w medycynie ludowej używany był do celów profilaktycznych.
Z bursztynu można stworzyć niezwykle cenną nalewkę! Znany polski jasnowidz i zielarz Czesław Klimuszko był jej ogromnym zwolennikiem.
Jak przygotować nalewkę?
- 50 g kawałków bursztynu
- 95% spirytus
Umyj bursztyn w gorącej wodzie, a następnie wsyp do butelki. Zalej bursztyn 0,5 litrem 95% spirytusu. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie. Po upływie czasu jest gotowa do picia.
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się, ale wydziela mikroskopijne cząsteczki, zabarwiając spirytus na złocistobrązowy kolor.
Nalewki nie trzeba przecedzać, ani przelewać.
Po jej zużyciu można powtórnie skruszyć kawałki bursztynu i zalać spirytusem.
Składniki
100% bursztyn kruszony
Informacje dodatkowe
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Masa netto
50 g