Cynamon cejloński (Cinnamonum vera) jest gatunkiem pochodzącym z Cejlonu. Uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym, w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej i Południowej. Korę cynamonowca pozyskuje się 2-3 razy w roku, następnie zostaje ona poddana obróbce i procesowi czyszczenia. Dzięki tym procesom nabiera ciemnej barwy i zawija się z obu stron.
Jako surowiec kora cynamonowca wykorzystywana jest jako przyprawa. Otrzymywany z niej olejek cynamonowy znajduje zastosowanie w cukiernictwie i przemyśle gorzelniczym.
Zastosowanie cynamonu: Cynamon cejloński może być stosowany jako dodatek do ciast, deserów, kawy, herbaty oraz jako przyprawa do grzanego piwa lub wina.
Składniki: 100% kora cynamonu cejlońskiego
Laski cynamonu mają długość: 8 cm
Waga: ~0,030g
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 40g
Producent: Agnex Hotelowa 38, 15-659 Białystok