Wczytuję dane...

Nietolerancje pokarmowe jako przyczyna stanu zapalnego organizmu

Nietolerancje pokarmowe jako przyczyna stanu zapalnego organizmu

Nietolerancje pokarmowe jako przyczyna stanu zapalnego organizmu

Nietolerancje pokarmowe są kluczową informacją, jeśli prowadzimy zdrowy styl życia. Bez tego co nam nie służy nie możemy nigdy ułożyć diety, która będzie wspierała nasze zdrowie. Zbyt mało mówi się o nietolerancjach, a są one pierwszą przyczyną chorób autoimmunologicznych. RZS, AZS czy łuszczyce często podłoże mają w nietolerancjach pokarmowych. Powodują stan zapalny organizmu, z którym ciężko jest sobie poradzić.

Co to są nietolerancje?

To produkty, których organizm nie potrafi trawić. Ból brzucha, biegunka, zaparcia, wzdęcia, nudności i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe często wydają się być związane z reakcją organizmu na spożycie pewnych pokarmów. Niektórzy winią pieczywo, inni mleko, strączki, płatki zbożowe, czosnek, warzywa krzyżowe, czy psiankowe. I mają racje! Często nie potrafimy wskazać konkretnych produktów, które powodują dolegliwości. Każdy ma inne nietolerancje. Objawy alergii i nietolerancji pokarmowych są uciążliwe i mogą dotyczyć układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i skóry.

Niepożądana reakcja na pokarm to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie określonego pokarmu lub związku chemicznego dodanego do żywności, który powoduje powtarzalne objawy. Można wśród nich wyróżnić reakcje toksyczne, awersje pokarmową oraz nadwrażliwość pokarmową. W zależności jakie mamy enzymy w żołądku, jaką florę jelitową i bakterie, które tam zamieszkują, a nade wszystko antygeny w krwi, takie produkty możemy spożywać. Niektóre będą nam służyć, drugie wręcz przeciwnie, szkodzić.

„W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych.” Czytaj: warto się temu zagadnieniu przyjrzeć! Skoro badania nie potwierdzają, to jest wręcz przeciwnie.

Należy zwrócić uwagę na dietę zgodna z grupą. Zdaniem jej propagatorów zastosowanie takiego modelu żywienia przyczynia się do poprawy stanu zdrowia, utraty zbędnych kilogramów i obniżenia ryzyka chorób przewlekłych, np. układu krążenia. Temat jest bardzo powiązany z nietolerancjami pokarmowy.

Nasze geny mają decydujący wpływ na grupę krwi, a ona na to, jakie produkty są najlepsze dla naszego zdrowia. Powinniśmy wrócić do zachowań żywieniowych naszych prehistorycznych przodków. I tak np. osoby z grupą krwi „0” powinny przede wszystkim jadać dużo białka, najlepiej zwierzęcego, np. w postaci czerwonego mięsa i ryb. Powinny również wyeliminować z diety gluten, którego źródłem są produkty zbożowe, a także zrezygnować z nabiału. Osobom z tą grupą krwi nie poleca się spożywania ziemniaków, strączków, kalafiora, pestek słonecznika, piwa i alkoholi wysokoprocentowych.

Osoby z grupą krwi „A” powinny skłaniać się ku diecie wegetariańskiej. Produktami niezalecanymi są mięso, nabiał, krewetki, niektóre ryby, papryka czerwona, ziemniaki, napoje gazowane oraz piwo.

Osobom z grupą krwi „B” polecana jest większość warzyw, mięso, w tym baranina i dziczyzna, kefir, twarogi, oliwa, zielona herbata. Niezalecane jest spożycie drobiu, soczewicy, krewetek, większości orzechów, siemienia lnianego, olejów roślinnych, produktów z żyta i pszenicy, dzikiego ryżu czy pomidorów.

Wykluczenie niektórych produktów, które nam nie służą może wiązać się z bardzo dużą poprawą stanu zdrowia, dlatego warto bliżej przyjrzeć się temu tematowi.