Unikaj produktów typu light, aby schudnąć i przestać chorować!
Unikaj produktów typu light, aby schudnąć i przestać chorować!
Produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, to produkty najbardziej chemiczne i szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Okazuje się, że produkty o obniżonej zawartości tłuszczu w rzeczywistości zwiększają apetyt i powodują przejadanie się, w konsekwencji człowiek zaczyna przybierać na wadzę szybciej niż normalnie, są nienaturalne dla organizmu. Natomiast ludzie jedzący najwięcej tłuszczów nasycanych, najwięcej cholesterolu i najwięcej kalorii, to ludzie aktywnie fizycznie, szczupli, pewni siebie, zdrowi i mający najniższy poziom cholesterol w surowicy!
Im więcej energii zawarte jest w jedzeniu, tym szybciej czujemy się najedzeni i tym skuteczniej jedzenie jest przetwarzane na użyteczna energie. Dieta niskotłuszczowa i inne niskokaloryczne diety tak naprawdę niszczą zdrowie, więc nie powinny być w ogóle zalecane, z wyłączeniem osób, które trawienie i wchłanianie tłuszczów jest poważnie zakłócone. Nawet minimalna konsumpcja bezużytecznych produktów niskotłuszczowych ingeruje w najbardziej podstawowe metaboliczne i hormonalne procesy ciała, zawsze skutkuje to zaburzeniami ciała, doprowadzając człowieka do przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, otyłość, cholesterol, hashimoto, endometrioza depresja i rak.
Spożywanie produktów o niskiej kaloryczności zakłóca wydzielanie żółci, trawienie, przyswajanie i funkcje wydalnicze organizmu. Podniesiony poziom cukru we krwi wskazuje na to, że wydzielanie żółci jest niskie, tworzą się zastoje i kamienie w woreczku żółciowym oraz w wątrobie, ściany naczyń krwionośnych twardnieją, a tłuszcze nie są odpowiednio trawione ani wchłaniane, gdyż pH żołądka zostaje podniesione powyżej 3. Dla przypomnienia, prawidłowe pH żołądka wynosi (0,9-3,0 pH), a więc znajduje się na skraju kontinuum kwasowości-zasadowości. Pod wpływem wielu czynników (cukier, węglowodany, leki, stres, alkohol, papierosy), zaburzona może zostać funkcja wytwarzania kwasu solnego przez układ trawienny. Należy być świadomym, że produkty cukrowo-węglowodanowe zmieniają pH żołądka, czyli tak naprawdę go rozkwaszają.
Człowiek z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem tak naprawdę cierpi z powodu niedoboru tłuszczu. To samo, człowiek wygłodniały komórkowo i spożywający tonę słodyczy, taka naprawdę szuka tłuszczu w diecie. Zwiększone zapotrzebowanie na tłuszcz w komórkach doprowadza do tworzenia się kamieni żółciowych, przybierania na wadzę i osłabienia/wyniszczenia organizmu.
Dieta tłuszczowo-białkowa zmniejsza ryzyko stanów zapalnych w organizmie i rozwinięcia się problemów z woreczkiem żółciowym i wątrobą, łącznie ze stłuszczeniem wątroby i marskością.