Wczytuję dane...

Zacznijmy zdrowie od żołądka

Zacznijmy zdrowie od żołądka

Zacznijmy zdrowie od żołądka

Jedną z głównych przyczyn wielu chorób i dolegliwości przewlekłych jest niedobór kwasu solnego w żołądku. Wiele osób błędnie myśli, iż kwas solny wytwarzany jest i występuje tylko w żołądku. A to zupełnie nieprawda. Kwas solny jest także obecny w krwioobiegu i innych płynach w ciele. Służy jako główny czynnik odpowiedzialny za prawidłową kwasowość białych krwinek (leukocytów) oraz utrzymanie normalnego pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka. Jeśli kwasu solnego w żołądku jest mało, będzie również brakować go w reszcie ciała.

Gdy organizm rozpoznaje utratę kwasu solnego we krwi i płynach, komórki żołądka próbują wyrównać stratę, zaczynają wydzielać więcej kwasu w żołądku. Niestety my błędnie interpretujemy to jako nadkwaśność żołądka, ograniczając tą nadmierną produkcje toksycznymi lekami. Co w konsekwencji wpływa, że nadmiernie stymulowane komórki żołądka zaczynają się męczyć i produkcja kwasu solnego spada do poziomu tak niskiego, że całkowicie znika on z krwi i limfy, doprowadzając do bezkwaśności.

Spadek oraz ewentualne zniknięcie kwasu solnego z krwi i płynów ciała doprowadza człowieka do ogromnej ilości schorzeń, a jeśli niedobór kwasu solnego utrzymuje się dłużej to doprowadza to do:

  • Zapalenie tkanek okołowierzchołkowych,
  • Zapalenie nerek,
  • Zapalenie płuc,
  • Zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • RZS - Reumatoidalne Zapalenie Stawów,

Dodatkowo występują:

  • Słabe trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, łącznie z niezbędnymi minerałami i pierwiastkami śladowymi,
  • Układ immunologiczny zostaje zachwiany, nie jest zdolny do naturalnej odporności na różne patogeny i toksyny, obrona reaktywności na czynniki  infekcyjne przestaje istnieć,
  • Występuje brak równowagi chemii krwi,
  • Występują ostre infekcje,
  • Nieżyt żołądka i niestrawność,
  • Przewlekłe wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • Zablokowanie odźwiernika,
  • Ostra anemia,
  • Nadciśnienie,
  • Miażdżyca,
  • Choroby serca,
  • Nowotwory,
  • Zaburzenia metaboliczne i hormonalne, zniedołężnienie,
  • Niepokój, lęki i depresja.

Pepsyna, enzym produkowany w żołądku, jest nieaktywna, dopóki kwas solny nie jest obecny w odpowiedniej ilości. Bez pepsyny białko nie może być trawione, zamiast tego rozkładane jest przez bakterie. Powstające w wyniku tego toksyny mogą zakłócić funkcje trawienne jeszcze bardziej i doprowadzić do ogólnej toksyczności w organizmie, czytaj… nowotworów. Dodatkowo bez odpowiedniej ilości kwasu w żołądku większość pokarmów rozkłada się, wydzielając toksyczne, cuchnące gazy, co często objawia się nieprzyjemnym oddechem.

Produkty uboczne przemiany materii mogą pozostawać we krwi i tkankach, co prowadzi do systematycznego niszczenia tkanki. Bez odpowiedniej ilości kwasu solnego, wszystko zaczyna się w ciele sypać. Tak dzieje się na przykład, gdy we krwi rośnie poziom kwasu węglowego, w tkankach, poziom kwasu mlekowego, w stawach i naczyniach krwionośnych, kwasu moczowego, a w żołądku i jelitach, poziom kwasu masłowego.

Przyczyny niedoboru kwasu solnego to:


✔ Spożywanie posiłków wysokoprzetworzonych,
✔ Picie płynów w czasie jedzenia,
✔ Łączenie białek z węglowodanami w jednym posiłku, zalecana jest dieta rozdzielna.
✔ Stres i niepokój hamują wydzielanie żołądkowe,
✔ Niezrównoważona dieta i styl życia,
✔ Zbyt mało snu,
✔ Brak regularnej ekspozycji na słońce,
✔ Słabej jakości wody pitnej,
✔ Odwodnienie,
✔ Toksyczne środowisko i chemia w jedzeniu.

To nie są porady medyczne, ani zalecenia lekarskie. Nie leczymy i nie namawiamy do tego.
Jeśli potrzebujesz udaj się do lekarza!