Wczytuję dane...

Na czym polega oczyszczanie i odbudowa jelita grubego?

Należy stwierdzić, że jelito grube nie może normalnie funkcjonować, jeżeli będziemy odżywiać się przede wszystkim pożywieniem przetworzonym, gotowanym i oczyszczonym. Jelito grube zanieczyszcza się od nieprawidłowego doboru produktów żywnościowych! Nadmierna ilość gazów w jelitach powstaje głównie z powodu wzmożonej fermentacji, zwłaszcza węglowodanów: ciastka, chleby, bułki, makarony, torty, pączki, pierogi itp. Pokarm powodujący zaparcia i śluzy to: wszystkie rodzaje nabiałów, czekolada, kakao, słodycze, biały cukier, mleko i skrobia. Zwiększona ilość gazów prowadzi do wzdęcia całego brzucha nasilającej się po posiłkach. W dalszej konsekwencji prowadzi to do trudności w oddawaniu kału, prowadząc do zaparć lub biegunek. Jeżeli wzdęcia się przedłużają, mogą pojawić się zaburzenia krążenia, bóle głowy i kołatanie serca. Człowiek, który wpycha w jelita 1/2 kg skrobi dziennie NIGDY się z niczego nie oczyści. Nawet głodówki prędzej go zabiją, niż oczyszczą. Dlatego nie od detoksu, a od diety trzeba zacząć i basta!

Nasze zadanie dietetyczne: pełnowartościowa, prosta i "tłusta" dieta.

  • Nie mieszać białka i węglowodanów, na jednym talerzu
  • Białko jemy z tłuszczem
  • Warzywa jemy z tłuszczem

Koniec diety!

Od czego zacząć oczyszczając jelita?

Motoryka jelit - jelita grube normuje się i polepsza po włączeniu do pożywienia dostatecznej ilości produktów bogatych w błonnik – warzyw, owoców oraz nasion. To pożywienie pobudza funkcję motoryczną jelita grubego. Błonnik mocno absorbuje żółć, która wpływa drażniąco na ścianki jelita grubego i działa stymulująco, co sprzyja normalnemu wypróżnianiu się. Warto wprowadzić różne rodzaje błonnika w postaci: błonnika witalnego: babki płesznik, babki jajowatej, nasiona chia, które świetnie wypełniają objętość jelita i pozwalają na szybsze wydalanie zaległych resztek pokarmowych. To naprawdę skuteczna metoda! Dodatkowo, Pokarmy bogate w witaminę C, która również ma właściwości lekko przeczyszczające. Wspaniałe są w tym celu kiszonki, które są odżywczą bombą dla naszych jelit. Do produktów silnie wpływające na perystaltykę jelit i zwiększających swoją objętość należą również:

  • Suszone owoce (figi, śliwniki, jabłka itp.) kilka sztuk,
  • Warzywa (marchew buraki, pietruszka, seler itp.),
  • Świeże wyciskane soki warzywne 300-500g dziennie.

Biała kapusta zawiera dużo błonnika, znakomicie likwiduje zaparcia. Do picia soku z surowej kapusty należy przyzwyczajać się stopniowo, mieszając go na początku na w pół z marchwiowym. 300g soku ze świeżej kapusty dziennie dostarcza dostateczną ilość żywego, organicznego pokarmu.

Lewatywa - czyli cykl przemyć jelita grubego. Już starożytni wiedzieli, że większość chorób była jedynie przejawem zatrucia organizmu, czyli skutkiem nagromadzenia odpadów. Brak całkowitego wydalania odpadów z jelita zamienia ciało w zbiornik toksyn. Czyszczenie wnętrzności wodą było uważane za najszybszy i najbardziej efektywny sposób pozbycia się tych właśnie odpadów. Do lat 20 XX wieku w każdym dobrym szpitalu przepisywanie lewatyw wodnych było standardową praktyką.

Post czasowy - Głodówki znane były już w starożytności, a my znamy je jako postne piątki. Post raz w tygodniu przez 24-36 godzin pozwala organizmowi przeprowadzić wewnętrze porządki i odzyskać energię. Energia, która wcześniej była wykorzystywana na przetworzenie i przyswojenie pokarmu. Pierwszy posiłek po takiej głodówce powinien być świeżą sałatka najlepiej z marchwi i kapusty bez przypraw i oleju, która zadziała jak miotełka i wydali z organizmu dodatkowo zbędne resztki.

Mieszanki ziołowe - Jako uzupełnienie kuracji polecane są mieszanki ziołowe o działaniu uspokajającym i rozkurczowym. Absolutnie nie polecane są żadne środki syntetycznie przeczyszczające, jednie zioła, które są naturalnym surowcem zielarskim! Zioła działają rozkurczająco, zmniejszając napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, przeciwdziałają wzdęciom i kolkom jelitowym. Do takich ziół zaliczamy m. in. koper włoski, prawoślaz lekarski korzeń, kruszyna pospolita, lnica pospolita, babka lancetowata liść, senes liść, korzeń arcydzięgla, oraz nagietek lekarski. Skutecznym środkiem o działaniu uspokajającym i rozkurczowym jest napar z kwiatów lawendy. Napar z korzenia pietruszki, działa w leczeniu wzdęć jelitowych. Odwar z owoców kopru skutecznie usuwa wzdęcia.

Mieszanka na wzdęcia jelitowe (Klimuszko):

Po 50g, napar:

Kwiatostan głogu, Ziele serdecznika, Liść rozmarynu, Owoc kolendry, Owoc kopru włoskiego, Kłącze tataraku, Korzeń arcydzięgla, Liść melisy, Ziele tymianku, Liść mięty pieprzowej.
1 łyżka ziół zalać szklanką gorącej wody, parzyć 15-20 minut, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance 20 minut przed posiłkiem.
Mieszanka w stanach zapalnych jelita grubego (Klimuszko):

Po 50g, odwar:

Korzeń arcydzięgla, Korzeń prawoślazu, Korzeń kozłka, Liść podbiału, Kwiat lawendy, Porost islandzki, Kora kruszyny, Kłącze perzu, Kwiatostan głogu
1 łyżka ziół zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia w garnku, gotować na małym ogniu przez 10 minut. przecedzić. Pić 3 razy dziennie po szklance 20 minut przed posiłkiem.
Jelito grube, swoją największą aktynowość ma między godziną 5:00 a 7:00 rano, to w tym czasie formułowany jest kał. O zdrowym układzie pokarmowym świadczy właśnie zdrowa kupa rano. Jeśli wypróżniania nie ma, należy zastanowić się, który z punktów można by było wdrożyć do swojej rutyny, na tzw. wczoraj.