Znacie Oxymel? Ognisty cydr to niezawodny eliksir na odporność
Wielkimi krokami zbliża się jesień, a więc czas grypy i przeziębień, dlatego nie ma na co czekać, czas się zabezpieczyć. Oxymel jest naturalnym antybiotykiem i probiotykiem, to panaceum na wiele dolegliwości, przede wszystkim znany jest jako napój wspomagającym odporność i wspierającym organizm w trakcie choroby. Zawiera cenne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Mówi się, że to naturalny pogromca wirusów i bakterii. Czym właściwie jest Oxymel?W manuskryptach podane są dokładne receptury, stosowanie, przeciwwskazania i cenne uwagi, jak prawidłowo go przygotować. Był ważnym lekiem w klasztornych aptekach i szpitalach. Oxymel stosowali m.in Hipokrates, Avicenna, Galen, Paweł z Eginy. |
Oxymel powstał w starożytnym Rzymie, kiedy postanowiono zepsute wino, czyli naturalny ocet, dosłodzić miodem, by dało się to wypić. I w wyniku tego procesu wytworzył się naturalny, roślinny, bardzo skuteczny antybiotyk, który wszedł na stałe do spożycia.
Czy da się zrobić Oxymel samodzielnie?
Możemy go zrobić samemu, z najwyższej jakości składników. Podstawę napoju zawsze stanowi naturalny ocet jabłkowy i miód. W manuskryptach farmaceutycznych opisano ponad 1200 rodzajów oxymeli, składniki można łączyć w różnych proporcjach i każdego roku robić w innych wersjach. Gdy na przykład nie lubimy smaku cebuli i czosnku, wtedy można przygotować go w bardziej owocowo – ziołowych nutach. Stosunek miodu do octu to najczęściej 2 szklanki octu na 1 szklankę miodu, niektóre słoiki można zalewać 1:1. Miód mieszam z octem i zalewam wcześniej przygotowane składniki.
W przykładowym oxymelu mogą znaleźć się:
|
|
W słoiku o bardziej owocowo-ziołowym składzie może znaleźć się:
|
|
A także oxymel może składać się z:
|
|
Tych przepisów jest naprawdę wiele, kwestia własnego gustu. Składniki zalewamy octem z miodem i zostawiamy na 4-6 tygodni. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, wstrząsając słojem raz dziennie.
Po miesiącu można odfiltrować.
Stosowanie:
W czasie przeziębienia: 2 łyżki stołowe 3x dziennie przed posiłkiem. Można spożywać rozcieńczony wodą.
Profilaktyka: jedna łyżka dziennie przed posiłkiem.
Osoby cierpiące na refluks lub niestrawność: nie powinny spożywać nierozcieńczonego oxymelu.
Dzieci: 1 łyżeczka rozcieńczone z wodą przed posiłkiem.
Na zdrówko Kochani!