Wczytuję dane...

Znacie Oxymel? Ognisty cydr to niezawodny eliksir na odporność

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a więc czas grypy i przeziębień, dlatego nie ma na co czekać, czas się zabezpieczyć. Oxymel jest naturalnym antybiotykiem i probiotykiem, to panaceum na wiele dolegliwości, przede wszystkim znany jest jako napój wspomagającym odporność i wspierającym organizm w trakcie choroby. Zawiera cenne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Mówi się, że to naturalny pogromca wirusów i bakterii.

Czym właściwie jest Oxymel?

W manuskryptach podane są dokładne receptury, stosowanie, przeciwwskazania i cenne uwagi, jak prawidłowo go przygotować. Był ważnym lekiem w klasztornych aptekach i szpitalach. Oxymel stosowali m.in Hipokrates, Avicenna, Galen, Paweł z Eginy.

Oxymel powstał w starożytnym Rzymie, kiedy postanowiono zepsute wino, czyli naturalny ocet, dosłodzić miodem, by dało się to wypić. I w wyniku tego procesu wytworzył się naturalny, roślinny, bardzo skuteczny antybiotyk, który wszedł na stałe do spożycia.

Czy da się zrobić Oxymel samodzielnie?

Możemy go zrobić samemu, z najwyższej jakości składników. Podstawę napoju zawsze stanowi naturalny ocet jabłkowy i miód. W manuskryptach farmaceutycznych opisano ponad 1200 rodzajów oxymeli, składniki można łączyć w różnych proporcjach i każdego roku robić w innych wersjach. Gdy na przykład nie lubimy smaku cebuli i czosnku, wtedy można przygotować go w bardziej owocowo – ziołowych nutach. Stosunek miodu do octu to najczęściej 2 szklanki octu na 1 szklankę miodu, niektóre słoiki można zalewać 1:1. Miód mieszam z octem i zalewam wcześniej przygotowane składniki.

 

W przykładowym oxymelu mogą znaleźć się:

  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Imbir,
  • Kurkuma,
  • Ostra papryczka,
  • Laska cynamonu,
  • Chrzan.

W słoiku o bardziej owocowo-ziołowym składzie może znaleźć się:

  • Kwiaty bzu czarnego,
  • Liście oliwne,
  • Kwiat i liść lipy,
  • Kolorowy pieprz,
  • Owoc bzu czarnego,
  • Kardamon,
  • Goździk,
  • Korzeń lukrecji,
  • Malina owoc,
  •  Owoce róży.

A także oxymel może składać się z:

  • natka pietruszki,
  • cynamon,
  • goździki,
  • gorczyca biała,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • pokrzywa,
  • mięta,
  • cytryna,
  • limonka,
  • papryczka chilli,
  • korzeń chrzanu,

Tych przepisów jest naprawdę wiele, kwestia własnego gustu. Składniki zalewamy octem z miodem i zostawiamy na 4-6 tygodni. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, wstrząsając słojem raz dziennie.

Po miesiącu można odfiltrować.

Stosowanie:

W czasie przeziębienia: 2 łyżki stołowe 3x dziennie przed posiłkiem. Można spożywać rozcieńczony wodą.

Profilaktyka: jedna łyżka dziennie przed posiłkiem.

Osoby cierpiące na refluks lub niestrawność: nie powinny spożywać nierozcieńczonego oxymelu.

Dzieci: 1 łyżeczka rozcieńczone z wodą przed posiłkiem.

 

Na zdrówko Kochani!