Wczytuję dane...

O czym pamiętać łącząc witaminy i minerały?

Pomarańcze i suplementy z witaminami na talerzu

Mikro i makroelementy dostarczane są wraz z pożywieniem oraz na drodze dodatkowej suplementacji. Ich przyswajalność uwarunkowana jest postacią związku w preparatach (organiczna bądź nieorganiczna), a także obecnością składników mogących ją ograniczać. Nazywamy je związkami  antyodżywczymi  lub antywitaminami, do których zaliczyć można m. in. fityniany, kwas szczawiowy, taniny, saponiny, glikozydy, lektyny a nawet i błonnik. Związki te mogą wiązać składniki mineralne, tworząc nierozpuszczalne kompleksy. Nie przyswajamy ich z przewodu pokarmowego i usuwamy z organizmu. Wymienione wyżej związki antyodżywcze występują w dobrze znanych produktach jak: warzywa, owoce, orzechy czy produkty zbożowe. Trudno jest zatem wyeliminować je całkowicie z diety, gdyż oznaczałoby to rezygnację ze spożywania wielu lubianych produktów. Dodatkowo nieprawidłowa obróbka żywności, niewłaściwy sposób przygotowania produktów wpływa na niepożądany sposób przyswajalności związków mineralnych.

Oto kilka powodów, dlaczego obecnie zmuszeni jesteśmy do dodatkowej suplementacji.Synergizm i antagonizm witamin i minerałów to naturalne zjawisko suplementacji mikroskładników. Synergia polega na współdziałaniu związków odżywczych, z kolei antagonizm ogranicza lub wręcz uniemożliwia ich przyswajanie. Dlatego warto poznać podstawowe zasady, jak skutecznie przyjmować określone minerały.

Antagoniści – czyli jakich witamin i minerałów nie łączyć:

  • Jod i Witamina C,
  • Wapń i Magnez,
  • Cynk i Selen,
  • Sód i Potas,
  • Cynk i Żelazo,
  • Cynk i Magnez,
  • Cynk i Wapń,
  • Żelazo i Wapń,
  • Kwas alfa-liponowy i Żelazo,
  • Kwas alfa-liponowy i Cynk,
  • Kwas alfa-liponowy i Chrom,
  • Cynk i Chrom.

Synergiści – Jakie witaminy i minerały warto łączyć?:

  • Witamina C i Żelazo,
  • Witamina C i Chrom,
  • Witamina C i Magnez,
  • Witamina C i OPC,
  • Magnez i Selen,
  • Cynk i Miedź,
  • Cynk i Kwercetyna,
  • Magnez i Potas (tak podaje literatura, jednak uważam, że to antagoniści, stosuję osobno),
  • Cynk i Mangan,
  • Witaminy ADEK (najlepiej zawsze razem),
  • Bor i Magnez,
  • Magnez i B6,
  • Jod i Selen.

Ważne rady przy suplementacji witamin i minerałów:

  1. Magnez najlepiej przyjmować 6x w ciągu dnia w małych porcjach po 0,5 g, nie łącząc z jedzeniem pamiętając, aby przyjmować również na wieczór, gdyż sprzyja wyciszeniu i odprężeniu organizmu. Najlepszy magnez to chlorek magnezu. Jako aktywator i kofaktor enzymów bierze udział w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów, a także uczestniczy w transporcie elektrolitów przez błony komórkowe. Magnez nie łączymy z cynkiem, gdyż te dwa pierwiastki konkurują ze sobą o te same enzymy transportowe.
  2. Potas obniża ilość sodu, a sód obniża ilość potasu, warto o tym pamiętać.
  3. Witaminy ADEK przyjmować zawsze w czasie lub po posiłku tłuszczowym, witaminy te rozpuszczają się w tłuszczach.
  4. Cynk najlepiej rano godzinę lub dwie godziny po posiłku. Tak samo potas, gdyż niepożądanym działaniem są nudności, ból brzucha, biegunki, bądź wymioty.
  5. Magnez warto połączyć z selenem na wieczór. Selen w dużych dawkach jest toksyczny.
  6. Witaminy z grupy B przyjmować najlepiej jedną lub dwie godziny po posiłku ewentualnie po posiłku.
  7. Jod na czczo przyjmować na mleku, śmietanie lub wcierać w skórę. Najlepsza forma jodu to płyn lugola czyli jodek potasu i jod. Jod podkręca poziom energii, dlatego nie stosujemy na wieczór. Podczas suplementacji jodu konieczna jest suplementacja selenu i cynku, krzemu i boru.
  8. Bor i siarka MSM przyjmować 0,5 g na szklankę wody, można stopniowo zwiększać dawkę do 1 łyżki stołowej na litr wody, popijając małymi łykami przez cały dzień. Bor wyciąga zwapnienia z żył i tętnic.
  9. Kwas nikotynowy 3g na 700ml wody popijając małymi łykami przez cały dzień.
  10. Witamina D3 zawsze z K2mk7 po posiłku w stosunku 1000j witaminy D3 na 100j witaminy K2mk7, a więc suplementując 10.000j witaminy D3 prawidłowy stosunek to 1.000j witaminy K2mk7.
  11. DMSO 1 łyżka stołowa na szklankę wody pić na czczo przez okres 7 dni, następnie zrobić przerwę na okres około 2 tygodnie. DMSO cudownie rozpuszcza toksyny i korzystnie działa na wchłonięcie witamin do komórek.
  12. Probiotyki stosować zawsze po posiłku. Przy probiotykoterapii stosujemy także prebiotyki, w celu dokarmienia kultur bakterii, prebiotyk to pokarm dla bakterii np. bardzo dobrym prebiotykiem jest topinambur lub korzeń łopianu.
  13. Krzem najlepiej pić na czczo.
  14. Błonnik witalny (babka płesznik i babka jajowata) 2 łyżeczki pić z ciepłą wodą rano przed śniadaniem. Stosując błonnik należy pamiętać o piciu większej ilości płynów w ciągu dnia.

Oto kilka podstawowych informacji, dzięki którym prawidłowo zastosujemy swoją suplementacje. Pamiętajcie dawka czyni truciznę!