Wczytuję dane...

Co to Yerba mate?

Co to Yerba mate?

Herbata Yerba mate

My, mieszkańcy Europy nie mamy zwyczaju pić Yerby. Często nie znamy ani smaku, ani właściwości tej wartościowej „herbaty”. Oprócz tego, że pobudza nasz mózg do myślenia i poprawia samopoczucie, posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości, o których koniecznie musimy się dowiedzieć.

W Ameryce Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie yerba mate. Rdzenni mieszkańcy od zawsze zbierali liście mate, zabierali je ze sobą na długie polowania, dzięki nim radzili sobie z głodem i zmęczeniem, gdyż yerba posiad właściwości ograniczające apetyt, zwiększa odporność na długotrwały wysiłek, redukuje stres i dostarcza wiele składników mineralnych do organizmu. Ma właściwości odżywcze i witaminizujące. Bardzo dobrze pobudza organizm, dodając energii i mocy do działania, stanowi świetną alternatywę dla dobrze znanej nam w Europie kawy.

Należy wiedzieć, że yerba to ziele, z którego powstaje prozdrowotny napar, z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 20-30 m wysokości. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paragwaj i niestety nie udaje się go uprawiać w żadnym innym miejscu na świecie, oprócz Argentyny, Paragwaju i Brazylii. Z tych krajów pozyskujemy:

Yerbe argentyńską - łagodną w smaku, grubiej ciętą, z mniejszą ilością pyłu. Ma nieco goryczkowy smak. Często polecana osobom zaczynającym piciem mate.

Yerbe paragwajską - posiada dymny, wędzony smak i aromat, jest drobno cięta i ma większą zawartość pyłu. Mocniejsza w działaniu. 

Yerbe brazylijską -  jest soczyście zielona, zmielona na drobną mąkę. Nie leżakuje, dlatego wyróżnia się świeżym, trawiastym smakiem. Jest dość słodka.

W 1964 roku Instytut Pasteura potwierdził, że napar Yerba Mate zawiera niemal wszystkie witaminy i minerały niezbędne do utrzymania życia człowieka, co świadczy o tym, że yerba stanowi doskonały dodatek do naszego racjonalnego odżywiania.

Dlaczego warto pić yerba mate:

  • wpływa na poprawę koncentracji pamięci i polepsza samopoczucie,
  • likwiduje objawy zmęczenia,
  • dzięki sporej zawartości potasu, magnezu i manganu pomaga zachować odpowiedni bilans elektrolitów w organizmie,
  • łagodzi objawy PMS (napięcia przedmiesiączkowego),
  • pomaga w dolegliwościach związanymi z zatrzymywaniem płynów,
  • odżywia organizm, dostarcza witaminy i minerały
  • działa ochronnie na serce oraz układ krwionośny,
  • obniża poziom cholesterolu LDL, czyli niweluje stany zapalne w ciele,
  • przyspiesza przemianę materii, pozytywnie wpływa na jędrność skóry,
  • poprawia trawienie poprzez stymulację wydzielania żółci,
  • pomaga w leczeniu powikłań przy cukrzycy,
  • ma właściwości przeciwutleniające, neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu obniża ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia, wątroby, a także chroni przed stresem oksydacyjnym,

ma też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze,

oczyszcza organizm z toksyn,

  • yerba zwiększa ogólną odporność i wytrzymałość organizmu,
  • poprawia też szybkość regeneracji po chorobie, czy po wysiłku fizycznym,
  • jest doskonałym źródłem alkaloidów purynowych - czyli kofeiny i teobrominy- a także polifenoli saponin, minerałów, makro i mikroelementów: magnez, potas, fosfor, mangan, cynk, miedź, chrom, krzem, flawonoidów i witamin: A, E, C, PP, a także witamin z grupy B.

Oczywiście, jak zawsze dawka czyni truciznę! Warto wiedzieć, że yerba zawiera duże ilości kofeiny, dlatego nie powinny jej pić małe dzieci oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka, szczególnie uważać powinny kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Yerba mate działa moczopędne, co przy nadmiarze może doprowadzić do odwodnienia. Pamiętajmy, aby zawsze nawadniać organizmu czystą wodą, najlepiej z ziarenkiem soli!

Jak parzyć Yerba mate?

Do naczynka matero lub czajniczka, szklanki, filiżanki sypie się tradycyjnie dużą ilość suszu nawet do 3/4 jego objętości! Aby dało się ją wygodnie pić, najlepie yerbę sączyć przez specjalną rurkę z sitkiem/filtrem na końcu tzw. bombilla. Taki napar jest niesamowicie wydajny, gdyż można zalewać go wodą o temperaturze około 80 stopni, nawet 5-7 razy (w zależności od typu suszu i rozmiaru naczynka). 

Po yerbę zapraszamy do naszej Zielarni. No to co, gotowi, aby spróbować yerby?