Wczytuję dane...

Na czym polega Dietoterapia?

Na początek ważne jest, aby zrozumieć jaki uzdrawiający wpływ na organizm ma prawidłowe odżywianie. Dietoterapia jest jeszcze mało znana i niepopularna, ale to właśnie te zalecenia uruchamiają w organizmie procesy uzdrawiające, od których należałoby zacząć proce oczyszczania. A oto najważniejsze mechanizmy diety leczniczej z krótkimi objaśnieniami:

  1. Należy jeść tylko wtedy, gdy pojawi się zdrowe uczucie głodu.

Od razu należy zaznaczyć, aby odróżnić naturalne uczucie głodu od patologicznej chęci podjadania. Prawdziwe uczucie głodu pojawia się dopiero wtedy, gdy poprzedni pokarm przeszedł wszystkie stadia trawienia i przyswojenia. Dopiero wtedy obniża się stężenie substancji odżywczych we krwi, a organizm daje sygnał, że jest głodny, wtedy jemy! Nie należy stosować żadnych przekąsek między posiłkami. Najlepiej 2 a maksymalnie 3 posiłki na dzień to optymalna porcja jedzenia dla człowieka.

  1. Nie jemy posiłków w stanie pobudzenia emocjonalnego.

Zmęczenie, ból strach, lęk, zmartwienie, niepokój, depresja, gniew, choroba, gorączka itp. doprowadza do tego, że w organizmie nie są wydzielane soki trawienne i praca przewodu pokarmowego oraz perystaltyka jelit ulega zwolnieniu lub całkowitemu zahamowaniu. Przy tych stanach emocjonalnych wytwarza się adrenalina, powodująca odwrotną polaryzację błon komórkowych. Pokarm nie jest trawiony i nie przyswaja się, jedynie gnije i fermentuje, stąd biegunki i odczucia dyskomfortu w ciele.

  1. Jemy posiłki zgodnie z rytmem dobowym organizmu.

Zgodność procesu trawienia z rytmem biologicznym oszczędza energię życiową człowieka. Energia życiowa krąży po narządach ciała w określonym porządku, gdy energia znajduje się w danym organie, przejawia on swoją największą aktywność. Trawienie człowieka jest naturalnie przystosowane do tej cyrkulacji. Przed południem i w południe aktywny jest żołądek i jelito cienkie, następnie energia opuszcza narządy trawienia. Wieczorem spada temperatura ciała, co powoduje obniżenie aktywności enzymów trawienia, dlatego organizm nie potrafi trawić posiłków jedzonych wieczorem. Organizm zamiast odpoczywać i oczyszczać organizm z toksyn nocą, pracuje, trawiąc pokarm.

  1. Każdy posiłek zaczynamy od świeżych pokarmów roślinnych.

Surowy pokarm przed posiłkiem stymuluje wydzielanie soków trawiennych , gdyż surowe warzywa są bogate w naturalne stymulatory, które są niezbędne dla prawidłowego trawienia.

  1. Należy wprowadzić do diety więcej pokarmów naturalnych.

Im mniej oczyszczony i przetworzony pokarm, tym lepsze zdrowie i dłuższe życie. Surowy pokarm roślinny posiada największy potencjał energetyczny i żadna jego struktura nie jest zniekształcona, przez co staje się dla organizmu łatwiej przyswajalny, pozwalając oszczędzić około 50% energii trawiennej. Ponadto świeży pokarm roślinny jest bogaty w naturalne antyutleniacze, które neutralizują procesy chorobotwórcze związane z utlenianiem wolno-rodnikowym.

  1. Nie pijemy w czasie posiłku.

Nawadniamy się przed posiłkiem i długo po posiłku, czyli maksymalnie 30 min przed posiłkiem i minimum 1h (najlepiej 1,5h) po posiłku. Zasada ta jest bardzo ważna, ponieważ płyn, który przyjmujemy w trakcie posiłków rozrzedza nam soki trawienne i to bardzo szkodzi całemu układowi pokarmowemu. Oprócz tego kwaśna ciecz szybko przechodzi do dwunastnicy, gdzie środowisko jest zasadowe i zmywa powłokę ochronną. W rezultacie powstaje zapalenie błony śluzowej dwunastnicy, co zakłóca jej prawidłowe funkcjonowanie.

  1. Sezonowość.

Należy stosować sezonową zmianę produktów, aby wprowadzać różnorodne produkty pokarmowe do organizmu,  dodatkowo spożywać więcej jadalnych ziół i różnorodne nalewki ziołowe.

  1. Wyeliminuj nietolerancje pokarmowe.

Ukryta nietolerancja pokarmowa, czyli proces chorobotwórczy w krwiobiegu, to podstawa niedomagań, przewlekłych zapaleń, przedwczesnej starości i innych kłopotów zdrowotnych. Spowodowana brakiem enzymów trawiących poszczególne substancje.

  1. Rozdzielne stosowanie produktów pokarmowych.

Do każdej grupy produktów pokarmowych w czasie trawienia wydzielają się określone soki trawienne, a więc trawienie zachodzi w różnych warunkach, w różnych odcinkach przewodu trawiennego i wymaga różnego czasu. Dlatego dwa, trzy i więcej produktów różnego gatunku jedzonych w jednym posiłku, przeszkadzają sobie nawzajem, (np. białka i węglowodany tzw. polski obiad - kotlet z ziemniakami). Stosowanie diety rozdzielnej, czyli nie mieszanie grup produktów na jeden posiłek przyspiesza procesy trawienia i przyswojenia go, a w dalszej konsekwencji prowadzi do  wyzdrowienia.

  1. Wprowadzamy systematyczną głodówkę po 24-36h co tydzień.

W celu regeneracji komórek nabłonkowych przewodu pokarmowego, wprowadzam profilaktyczną głodówkę co tydzień, co sprawi, że nabłonek, który pokrywa żołądek i jelita sam zaczyna się leczyć i odbudowywać. Dodatkowo, aby oczyszczać płyn międzykomórkowy i tkankę łączną z metabolicznych złogów różnego rodzaju, wskazane jest systematyczne odwiedzanie sauny minimum raz w tygodniu.

Dlaczego warto korzystać z dietoterapii?

Teoria o specyficznym i dynamicznym oddziaływaniu leczniczo na organizm człowieka, jaką jest dietoterapia wprowadzono 1992 roku wykazała ona, że na trawienie i przyswojenie pokarmu organizm traci własną energię. Z tego powodu w diecie leczniczej zaleca się stosowanie świeżych owoców i warzyw , aby uwolnić maksimum energii życiowej organizmu do walki z chorobą, odciążyć pracę układu pokarmowego, ale także serca i nerek, ale przede wszystkim, aby lepiej się poczuć i stać się zdrowym człowiekiem. Jest to żywienie, w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż składników energetycznych i substancji odżywczych, aby miało działanie terapeutyczne. Zaleca się ograniczenia białka zwierzęcego  oraz produktów skrobiowych w rozsądnych granicach, chociaż na jakiś czas.