Wczytuję dane...

Co zrobić żeby zadbać o nasze trawienie?

Proces trawienia u ludzi zaczyna się już po pobraniu pokarmu do jamy ustnej. Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną i przeżuwane za pomocą zębów i języka.

Następnie pokarm trafia do żołądka. W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego pozbawia aktywności amylazę ślinową, jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna, w konsekwencji 20–40% polisacharydów zostaje rozłożonych. W żołądku częściowemu strawieniu ulegają także białka – pepsynogen, który pod wpływem działania kwasu solnego przekształca się w aktywną pepsynę, która częściowo rozkłada większość białek na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Lipaza żołądkowa zapoczątkowuje trawienie tłuszczów, ale tylko zemulgowanych (których źródłem są m.in. jajka i mleko). Brak możliwości trawienia tłuszczów jest spowodowany brakiem emulgacji żółci. Żółć jest wydzielana dopiero do dwunastnicy.

Jak poprawić sobie trawienie?

  • Zadbajmy o niski odczyn kwasowy soków żołądkowych

Sok żołądkowy, czyli jeden z soków trawiennych, znajdujących się w błonie śluzowej żołądka. Jest to bezbarwna i przezroczysta ciecz, o kwaśnym odczynie, która odgrywa ogromną rolę w kwestii trawienia. Im niższe stężenie kwasu solnego, tym niższy odczyn kwasowy (pH ≈ 1,5), a tym samym zdrowszy żołądek i lepsze trawienie. Odpowiednie wysokie stężenie kwasu solnego w żołądku jest niezbędne do prawidłowego trawienia, które znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Soki żołądkowo-jelitowe poprawiają „jakość krwi” przez co działają antyseptycznie i zapobiegają przerostowi bakterii i grzybów w organizmie.

Doskonałym rozwiązaniem na poprawę soków żołądkowych jest „Carska Wódka”, która znana jest od ponad 200-300 lat, którą wspomagali się przy obfitych ucztach Carowie Wielkiej Rosji. Stosując systematycznie „Carską Wódkę” zwaną, także Zakwasem żołądkowym Bołotowa stymulujemy żołądek do produkcji soków żołądkowych o odpowiednim PH (0,9-3,0 PH). W związku z tym „Carska wódka” jest stosowana w wielu dolegliwościach, które związane są z chorobami autoimmunologicznymi m.in. stwardnienie rozsiane (SM), zespół przewlekłego zmęczenia, choroby Hashimoto i Gravesa-Basedowa, cukrzyca insulinozależna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zesztywniające zapalenie stawów, polimialgia reumatyczna, zespół Sjögrena, bielactwo, zapalenie wielomięśniowe, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry (AZS).

  • Czaga + siemię lniane + olej z rokitnika to idealny zestaw na wrzody żołądka

Czaga

Huba brzozy to pierwszy z surowców zielarskich, który warto zastosować na poprawę trawienia, gdyż działa bardzo korzystnie na cały układ pokarmowy

Korzystne właściwości czagi:

  • Wzmocnienie i rewitalizacja układu odpornościowego,
  • Zdolności do oczyszczania organizmu z toksyn,
  • Przydatna dla osób cierpiących na zaparcia
  • Może być z powodzeniem stosowana do odchudzania,
  • Usuwanie nadmiernego napięcia nerwowego,
  • Przyspieszenie procesów regeneracji na poziomie komórkowym,
  • Utrzymanie normalnego tętna, a także poziomu ciśnienia krwi, stymulacja procesów enzymatycznych i metabolicznych, zwiększona aktywność mózgu,
  • Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi.

Rokitnik

Jednym z najważniejszych aspektów działania oleju rokitnikowego jest jego zdolność do stymulowania procesów regeneracji. Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem wspomagającym przy dolegliwościach układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę. Owoc rokitnika jest jedną z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy roślin. Zawierają spore ilości witaminy, bogaty jest we flawonoidy, kwasy organiczne (głownie kwas maleinowy i szczawiowy) oraz wolne aminokwasy. Zasobny jest w kwas palmitynowy i palmitynowo-olejowy. Zawiera również wit. E, betakaroten, kwercetynę, izoramnetynę i kamferol.

Siemię lniane

Siemię lniane, czyli nasiona lnu są źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. 

Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 

Według literatury nasiona siemienia posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy,
  • posiada właściwości lekko przeczyszczające,
  • upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym,
  • wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne, wpływa pozytywnie na śluzówkę żołądka, ponadto wykazano, że poprawia nastrój.

 

  • Zioła na trawienie

Liście mięty, Hyzop, Anyż owoc, Babka lancetowata, Krwawnik, Czyściec leśny, Bylica pospolita, Piołun, Macierzanki Ziele, Tymianek, Oregano, Bazylia, Kminek, Kolendra, Majeranek, Szałwia, Dziurawiec, Koper włoski, Oman Wielki, Rumianek, Karczoch, Przywrotnik, Bertram, Wszewłoga górska, Goździk, Liść orzecha włoskiego itp.

Zioła na trawienie

  • Mieszanki ziołowe na trawienie

Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji można stosować do picia szczególnie po posiłkach, zioła oraz owoce pomagają regulować procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom, stymulują pracę żołądka, wątroby, przynoszą uczucie ulgi.

Sposób użycia:

  • łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.

Skład: ziele krwawnika, dziurawca (po 20%); ziele lebiodki, tymianku, hyzopu; owoc tarniny; liść mięty po 50g.

Herbatka regulująca trawienie

  • Wyciągi alkoholowe na bazie ziół

Oryginalne Zioła Szwedzkie to preparat o unikatowej kompozycji ziół, zwierających głównie wyciągi goryczkowe i aromatyczno-gorzkie oraz olejki eteryczne. Mniszek wspomaga prawidłowe działanie wątroby, pomaga w zachowaniu prawidłowego funkcjonowania dróg moczowych oraz przyczynia się do zwiększenia apetytu. Pomarańcza gorzka wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dziewanna, goryczka oraz tatarak wspomagają trawienie

Szczególne właściwości składników aktywnych
    -Czosnek przyczynia się do utrzymania równowagi mikrobiologicznej w jelitach.
    -Oregano i kozieradka wspomagają układ trawienny.
    -Grejpfrut przyczynia się do utrzymania równowagi biologicznej narządów i tkanek.
    -Goździkowiec pomaga utrzymać zdrowe trawienie.
    -Orzech włoski wspiera funkcjonowanie jelit.

Oto garść cennych informacji, co zrobić aby poprawić trawienie i cały układ pokarmowy, samemu w domu!

Proszę bardzo!