Wczytuję dane...

Orzech włoski to prawdziwy dar natury

Orzech włoski to prawdziwy dar natury
Orzech włoski to prawdziwy dar natury – zarówno jego owoc, jak i liście czy zielona łupina.
A jakie ma właściwości?
1. Wsparcie dla stawów – przeciwzapalna tarcza z natury
Orzech włoski zawiera silne polifenole, flawonoidy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne. To kluczowe w przypadku dolegliwości bólowych stawów czy chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Kwas alfa-linolenowy (ALA) zawarty w orzechach włoskich zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych (TNF-α, IL-6), które odgrywają rolę w stanach zapalnych stawów.
Jak stosować?
– regularne spożywanie niesolonych orzechów włoskich (ok. 5–7 sztuk dziennie) może wspomagać pracę stawów i łagodzić bóle zapalne
– można przygotować napar z liści orzecha, który działa oczyszczająco i wspiera procesy metaboliczne
– Zewnętrznie warto zastosować ziołowy macerat z zielonej łupiny orzecha włoskiego, wcierany miejscowo w bolące stawy działa rozgrzewająco, poprawia mikrokrążenie i wspiera redukcję stanów zapalnych
</div>
					</div>

		
	</div>
</div>
					</div>
				</div>
						</div>
		</div>
	
	</section>
			<footer id=
GPTCHAT