Wczytuję dane...

Jakie zastosowanie mają owoce rokitnika?

Jakie zastosowanie mają owoce rokitnika?

Spotykamy go najczęściej jako roślinę ozdobną sadzoną w parkach i zieleńcach. Dziś natomiast poznamy go bliżej jako surowiec zielarski z przeznaczeniem na cele spożywcze, a mowa o owocach rokitnika, które w tym miesiącu będą gotowe do zbioru.

Rokitnik zwyczajny to krzew lub małe drzewo, które kwitnie w kwietniu i maju, a owoce dojrzewają we wrześniu. Są to pomarańczowe, kuliste pestkowce, oblepiające bardzo gęsto dookoła gałązkę, na króciutkich szypułkach. Owoce są kwaśne i mają delikatny aromat przypominający zapach ananasa. Zbiór owoców rokitnika nie jest łatwy, ba… jest wręcz bardzo trudny, ponieważ krzewy maja zwarty pokrój, a gałązki zakończone są ostrymi cierniami, ponadto miękkie owoce rokitnika podczas zrywania łatwo się gniotą. Ale oczywiście jest na to sposób, zaleca się do zbioru używać nierdzewnych nożyczek i obcinać nimi przytwierdzone do pędów owoce. Lub zerwać je dopiero po pierwszych przymrozkach, z tymże należy wiedzieć, że nie są już tak pełnowartościowe. Jednak owoce rokitnika posiadają tak cenne właściwości lecznicze i smakowe, że warto się trochę pomęczyć, by je zdobyć.

Owoce rokitnika to bomba witaminowa

A jakie to właściwości? Owoce zwane jagodami zawierają dużo różnych witamin, m. in. witaminę C, czyli kwas askorbowy, witaminy z grupy B, witaminę E, karotenoidy, czyli prowitaminę A, witaminę P, ale także kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, cukry, pektyny i sole mineralne. W lecznictwie przede wszystkim wykorzystywany jest olej z rokitnika, gdyż główne składniki rokitnika to nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: olejowy, linolowy, izolinowy i linolenowy. Należy pamiętać i przede wszystkim wykorzystywać owoce rokitnika jako naturalne źródło witaminy C, chociaż jest jej mniej niż w owocach dzikiej róży, to nie ulega ona tak szybko rozkładowi, ponieważ w rokitniku nie ma enzymu askorbinazy, który odpowiada za niszczenie witaminy C.

Z wyrobów z rokitnika możemy korzystać cały rok

Owoce rokitnika wykorzystujemy jako świeże, mrożone lub wysuszone, gdyż nie tracą wielu wartości, nawet przy dłuższym przechowywaniu. Zaleca się je stosować profilaktycznie jako bomba witaminowa, ale także w chorobach gorączkowych, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobach wrzodowych żołądka i ogólnie wszelkich problemach pokarmowych. Oleje z rokitnika przyspieszają gojenie się ran i zalecane są przy różnych problemach skórnych, a także oparzeniach.