Jak więc zadbać o dietę, aby energia przepływała jak najlepiej?
2025-02-15 12:45:00

Czy wiesz, że człowiek jest połączeniem ciała, umysłu i ducha, których równowaga energetyczna ma ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu?
Jednym z fundamentów utrzymywania równowagi energetycznej jest dieta, która nie tylko dostarcza niezbędnych składników odżywczych, ale także wpływa na naszą energię w możliwie najbardziej naturalny sposób.
Potrawy, które spożywamy a co dzień mają określona termikę i warto zwrócić na to uwagę, szczególnie w okresie zimowym. Termika pokarmów to termin znany z tradycyjnej medycyny chińskiej, bazującej na diecie zgodnej z klimatem i porami roku. Według jej założeń, istnieje pięć kategorii produktów wpływających na temperaturę naszego ciała. Część z nich ochładza organizm, część ma właściwości rozgrzewające.
Wyróżniamy produkty o termice:
- neutralnej,
- ciepłej,
- gorącej,
- chłodnej,
- zimnej.
W filozofii wschodu i medycynie chińskiej występują produkty o różnej termice. Nie zastanawiamy się bliżej czy jakiś produkt nas ogrzewa, czy bardziej ochładza, kiedy jakie produkty zaleca się jeść, kiedy je raczej ograniczać. I co najważniejsze, w zależności od danej konstytucji ciała jakie są bardziej zalecane, a jakie nie wskazane.
Chcąc wykorzystać dietę jako sposób na leczenie drobnych dolegliwości czy poważniejszych chorób termika poszczególnych produktów jest kluczowa.
Zaburzenia w przepływie energii w ciele mogą prowadzić do przewlekłego zmęczenia, stresu, dyskomfortu oraz wielu chorób.
Jak więc zadbać o dietę, aby energia przepływała jak najlepiej?
- Zwróć uwagę na właściwości energetyczne pokarmów:
- Produkty o właściwościach chłodzących, tj. owoce, surowe warzywa, zboża, strączki, nabiał, oleje roślinne, zioła np. mięta, pokrzywa, czy trawa cytrynowa pomagają w uspokojeniu organizmu oraz sprawdzą się w ciepłych miesiącach, ale w nadmiarze mogą prowadzić do obniżenia energii.
- Produkty ciepłe tj. mięso, ryby, tłuszcz nasycony, przyprawy np. imbir, cynamon, kurkuma, kardamon, warzywa bulwiaste np. czosnek, cebula dynia, buraki, orzechy dodają sił i ożywiają przepływ energii w organizmie.
- Rola mikro- i makroskładników
- Węglowodany dostarczają organizmowi szybkiej energii, ale w nadmiarze mogą prowadzić do wahań cukru we krwi, co z kolei wpływa na nieprawidłowy przepływ energii, powodując szybkie przybieranie na wadze.
- Białka są podstawowym materiałem budulcowym ciała i mają duże znaczenie w procesach regeneracji. Sprawdzają się do odbudowy i rzeźbienia organizmu oraz w dietach odchudzających.
- Tłuszcze nasycone, np. smalec, masło, olej kokosowy czy awokado, orzechów oraz oliwy z oliwek tonizują i sycą organizm, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu energii przez dłuższy czas. Sprawdzają się w dietach przywracających zdrowie.
- Wyeliminuj cukry (produkty wyziębiające organizm)
Rezygnacja z nadmiaru cukrów i wprowadzenie produktów wolnouwalniających daje organizmowi stabilność energetyczną, poprawia koncentrację, reguluje metabolizm i wspiera długoterminową witalność. W ten sposób dbamy nie tylko o poziom energii w krótkiej perspektywie, ale także o długoterminową równowagę i harmonijną pracę wszystkich układów w ciele.
Dietetyka chińska zdecydowanie większą uwagę przykłada do energetyki pożywienia, która wzmocni naszą wewnętrzną energię, niż np. do potencjalnych utraconych korzyści z witamin w procesie gotowania.
Najbardziej znane pod względem wzmacniania energii pożywienia są zupy mocy, gotowane wiele godzin na malutkim ogniu to takie minimum. Medycyna chińska uważa zupy mocy za bardzo skuteczne lekarstwo. Żeby przybliżyć, zupa mocy jest trochę podobna do naszego rosołu. Bardzo dobre na wzmocnienie po wyczerpującej chorobie czy dla matek po urodzeniu dziecka.
Zadbaj o swoją energię NATURALNIE!
zdrowe odżywanie - dieta - naturoterapia