Zioła w uśmierzaniu wielu rodzajów bólu!

Ból jest jednym z najczęstszych objawów, który dotyka ludzi w różnych formach. Choć leki przeciwbólowe są powszechnie stosowane, częste ich używanie wiąże się z trwałym uszkadzaniem wątroby, nerek, układu pokarmowego i obciążenia całego organizmu. Dlaczego więc nie wybrać naturalnych środków leczniczych, które daje nam natura?
Zioła stanowią doskonałe wsparcie w leczeniu wielu rodzajów bólu, działając przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo, bez zatoksyczniania organizmu.
Jakie zioła sprawdzą się na jaki rodzaj bólu?
Imbir skuteczny w przypadku bólów stawów i mięśni, a także bólów menstruacyjnych.
Zawarte w nim substancje, takie jak gingerol, zmniejszają stan zapalny i łagodzą ból. Imbir wykazuje działanie ogrzewające, stymulujące i wzmacniające zwłaszcza na żołądek i nerki, napotne, wykrztuśne. Poprawia on apetyt, trawienie i niweluje uczucie pełności, zwłaszcza po spożyciu pokarmów tłustych. Bezcenną właściwością imbiru jest jego działanie odtruwające, które polega na unieczynnianiu różnych szkodliwych czynników w organizmie – toksyn, które powstały w procesie wadliwej przemiany materii lub dostały się do organizmu z zewnątrz z pożywieniem bądź z nieprawidłowo podanymi lekami. Imbir działa również na układ oddechowy wykrztuśnie i napotnie, rozgrzewa płuca i likwiduje dreszcze, przeciwdziała penetracji zimna i toksyn do głębszych warstw organizmu.
Stosuje się go w chorobach układu pokarmowego jako środek pobudzający i rozgrzewający żołądek, w przypadku braku apetytu, przy wzdęciach, niestrawności i zaflegmieniu przewodu pokarmowego, w biegunce oraz w chorobie lokomocyjnej. Również w ogólnym osłabieniu i w wyczerpaniu organizmu, w uczuciu głębokiego wychłodzenia ciała, przy zmarzniętych dłoniach i stopach oraz w chorobach układu oddechowego przy przeziębieniu, katarze, dreszczach i w zaflegmieniu płuc. Można go stosować w postaci świeżego korzenia, naparu, a także w formie kapsułek.
Imbir jest szczególnie pomocny przy:
- bólach stawów,
- bólach mięśni,
- bólach menstruacyjnych,
- bólach głowy
Kurkuma jest jedną z najbardziej znanych roślin o działaniu przeciwzapalnym, której substancja aktywna, kurkumina, wykazuje również silne właściwości przeciwbólowe.
Kurkumę nazywa się złotem Indii. Od wieków stosuje się ją w sztuce medycznej Ajurwedy. Jednym ze składników kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Kurkumina ma działanie antyoksydacyjne i pobudza aktywność mechanizmów antyoksydacyjnych organizmu. Dzięki temu zapobiega zbyt wczesnemu starzeniu się, chorobom serca, infekcjom bakteryjnym, chorobom stawów, kości, mięśni, oczu czy wątroby. Jest skuteczniejsza niż niektóre leki przeciwzapalne.
Wspomaga oczyszczanie się wątroby z toksyn, więc jest idealna dla osób, które narażone są na co dzień na spaliny, zanieczyszczenia miejskie, dodatki do żywności czy używki. Ważne! Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000 %. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna. Kurkuma działa efektywnie w leczeniu:
Kurkuma – według literatury kurkuma posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych,
- kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
- korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- obecny w kurkumie tumeron (jeden z olejków eterycznych) przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze), związek ten pobudza nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania,
- spożywanie potraw z dodatkiem kurkumy poprawia zdolności umysłowe, kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek winnych choroby Alzheimera,
- olejki eteryczne zawarte w kłączu kurkumy zapobiegają wzdęciom, odbijaniu, działają wiatropędnie,
- kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe,
- hamuje wydzielanie soku żołądkowego,
- wspomaga pracę wątroby,
- pobudza wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów,
- wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów,
- chroni organizm przed zainfekowaniem.
- pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji.
Kurkuma jest dostępna w formie proszku, tabletek, a także jako składnik wielu suplementów diety.
Kozieradka – według literatury ziarna kozieradki posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym jest stosowana w chorobie wrzodowej.
- zastosowana zewnętrznie na skórę działa przeciwzapalnie, dlatego wykorzystuje się ją w stanach zapalnych skóry (czyraki, egzemy, ropnie),
- nasiona kozieradki mogą również obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- przypisuje się jej również właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne.
- ze względu na swoje walory odżywcze bywa stosowana w leczeniu anoreksji.
Koper włoski – według literatury nasiona kopru włoskiego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- stymuluje wydzielanie soku żołądkowego,
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego,
- pobudza ruchy perystaltyczne jelit,
- ma właściwości wiatropędne,
- łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych,
- żucie kilku nasion kopru włoskiego odświeży oddech,
- przeciwbakteryjne właściwości kopru sprawiają, że usuwa on przyczynę nieświeżego oddechu – bakterie
- pobudza również wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego, co ułatwia odkrztuszanie,
- mają słabe działanie mlekopędne, co wykorzystywane jest czasem przez karmiące matki,
- regularne picie herbatki z kopru włoskiego pomaga wydalić z organizmu nadmiar nagromadzonej w nim wody,
- pomaga również pozbyć się z organizmu toksyn i zmniejsza ryzyko chorób układu moczowego.
- związki tego surowca likwidują wzdęcia, wiatry, nadmierną fermentację w jelitach oraz pobudzają żołądek do intensywniejszego działania.
Kolendra – według literatury ziarna kolendry posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- zaburzenia trawienne,
- choroby przeziębieniowe,
- reumatyzm, osłabienie,
- nerwice przewodu pokarmowego,
- rozwój nieprawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym.
Jałowiec – według literatury owoce jałowca posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- mają działanie antyseptyczne oraz odkażające w przewodzie pokarmowym,
- odkażają drogi żółciowe, pobudzają produkcję żółci,
- mają działanie rozkurczające na mięśnie gładkie, pobudzające na wydzielanie soków trawiennych,
- wzmagają wydzielanie śliny i kwasu mlekowego,
- przetwory bogate w olejek rozszerzają tchawice oraz oskrzela, pobudzają wentylację płuc, upłynniają śluzową wydzielinę w drogach oddechowych,
- lotne składniki jałowca wydalane są z powietrzem wydychanym i również hamują rozwój bakterii i drożdżaków w układzie oddechowym,
- jałowiec znosi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach,
- regulują wypróżnienia,
- zwiększa ukrwienie jelit i narządów miednicy mniejszej,
- pobudza krążenie krwi, nasila skurcze mięśnia sercowego,
- ma działanie diuretyczne przeciwobrzękowe, owocę mogą być pomocne podczas niewydolności krążenia i przy otyłości.
Ziele angielskie – według literatury ziele angielskie posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- stosuje się w zaburzeniach trawienia,
- działa w obrębie przewodu pokarmowego rozkurczowo,
- odkażająco,
- przy niestrawności,
- działanie przeciwwymiotne,
- przeciwdziała zaparciom,
- hamuje procesy fermentacyjne w jelitach,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- napary z roztartych owoców pomagają zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- szczególnie dobroczynne działanie wywiera na uporczywy kaszel, jednocześnie odkażają jamę ustną i gardło,
- zaleca się także przemywanie skóry takim naparem przy trądziku, wypryskach i nadmiernej potliwości,
- olejek wcierany w skórę leczy reumatyzm, zapobiega namnażaniu się bakterii i grzybów, działa również przeciwbólowo.
Tymianek – według literatury tymianek posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne,
- pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych,
- rozrzedza zalegającą wydzielinę oskrzelową i ułatwia jej odkrztuszanie,
- poprawia trawienie,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- zapobiega wzdęciom,
- łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Działanie prozdrowotne:
- wspomaga trawienie i pozwala pozbyć się takich dolegliwości jak wzdęcia czy niestrawność,
- pomaga uwolnić się od bólu głowy dzięki działaniu przeciwbólowemu,
- wspomaga profilaktykę choroby wrzodowej żołądka.
Oregano – według literatury oregano posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- skutecznie niszczy wiele rodzajów bakterii, pozbywając się z naszego organizmu między innymi E. coli, Salmonella, czy Klebsiella, jednocześnie nie wpływając na ilość bakterii dobroczynnych, które biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
- pomaga wykrztusić nadmiar śluzu przy nieżytach nosa, a także znacząco łagodzi uporczywy kaszel,
- działa łagodząco na niektóre bóle, szczególnie w obrębie jamy brzusznej,
- dzięki zwiększeniu objętości wydalanego moczu, zmniejsza się poziom płynów ustrojowych, a to z kolei pozytywnie wpływa na obciążenie serca, jak również cieśnienie krwi i obrzęki.
- łagodzi uporczywe wzdęcia, powodujące dyskomfort,
- dzięki zwalczaniu z organizmu niepożądanych bakterii oraz grzybów, oregano pomaga zwalczać wiele nieprzyjemnych chorób i schorzeń, takich jak np. kandydoza jamy ustnej,
- oregano w swoim składzie zawiera bardzo dużo witaminy K, a także manganu, kwasów omega 3. Spożywając to zioło, dostarczamy sobie również witaminy A i E, wapń, żelazo i błonnik pokarmowy,
- aromat oregano sprawia, iż skutecznie poprawia apetyt,
- spożywanie oregano pozwala walczyć z bezsennością, ułatwiając nam zasypianie.
Pietruszka – według literatury natka pietruszki posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działa antyseptycznie,
- moczopędnie,
- przyspiesza proces trawienia,
- witaminy zawarte w naci wpływają korzystnie na wzrok i podnoszą odporność,
- maskuje brzydki oddech,
- wpływa korzystnie na krążenie krwi,
- polecana jest osobom pragnącym oczyścić organizm z toksyn,
- kobiety zmagające się z problemami menstruacyjnymi powinny jeść jak najwięcej pietruszki, gdyż pietruszka zmniejsza bóle towarzyszące krwawieniu (rozkurcza mięśnie), wywołuje spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie,
- ponadto polecana jest osobom, które zmagają się: z problemami z pęcherzem, astmą, kaszlem, obrzękami ciała spowodowanymi zatrzymaniem wody w organizmie, dolegliwościami trawiennymi, wysokim ciśnieniem, wzdęciami i gazami, problemami z nerkami, problemami z prostatą, dolegliwościami wątrobowymi, reumatyzmem.
Majeranek – według literatury majeranek posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- antywirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwskurczowe,
- napotne,
- pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
- wzmagające trawienie,
- moczopędne,
- żółciopędne.