Jakie właściwości zdrowotne ma głóg?
Surowcem zielarskim jest kwiat głogu z liśćmi i owoc głogu, które zbiera się właśnie we wrześniu i październiku, gdy są jędrne, dobrze wybarwione i mają ciemnoczerwoną barwę. Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy to gatunki o właściwościach leczniczych. Głóg dwuszyjkowy a jednoszyjkowy - różniceGłóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy różnica jest w słupku kwiatowym i pestce. Głóg jednoszyjkowy posiada słupek jednoszyjkowy, a owoc wytwarza jedną pestkę, głóg dwuszyjkowy ma słupek o dwóch szyjkach, a owoc wytwarza dwie pestki. Głóg jednoszyjkowy rośnie przeważnie jako krzew lub drzewo, natomiast dwuszyjkowy jako krzew, wysadzany w parkach ozdobnie dla pięknych kwiatów i owoców. Wyroby z kwiatów głogu na problemy sercowe |
Kwiat głogu i owoce głogu są uznanymi lekami nasercowymi, stosowanymi w chorobach serca – niewydolność mięśnia sercowego, w bólach serca, w arytmii serca, w dusznicy bolesnej, w kołataniu serca. Działanie głogu jest powolne i bezpieczne, nadaje się do długotrwałego stosowania. Działa bezpośrednio na serce, zwiększając siłę jego skurczów, nieznacznie zwalniając jego częstotliwość, pozwala to sercu pracować wydajniej. Owoc głogu wzmacnia pracę serca i układ krążenia, leczy kołatanie serca i ogólne osłabienie organizmu, łagodząc stany niewydolności układu krążenia. Głóg zwiększa dopływ krwi w naczyniach wieńcowych, dostarczając odpowiedniej ilości tlenu, działa rozkurczowo, powodując ustąpienie bólu i uczucia duszności oraz pomaga w pozbyciu się szkodliwych produktów przemiany materii. Procyjanidyny w głogu, czyli substancje czynne, których jest więcej w owocu niż kwiatach, powodują łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego, dlatego polecany jest w nadciśnieniu i u osób, u których występują dolegliwości miażdżycowe. Polecany w zawrotach i bólach głowy i przy ogólnym zmęczeniu, szczególnie u osób starszych.
Jakie inne właściwości posiadają owoce głogu?
Owoc głogu tonizuje - stosowany w nadmiernej pobudliwości, nerwicy, w stanach rozdrażnienia i niepokoju oraz bezsenności. Działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
Głóg na odporność – stanowi naturalne źródło witamin: C, A, B1, E i K oraz mikroelementów. Wzmacnia i witaminizuje organizm, stosowany jest jako środek zapobiegawczy przeciw grypie i przeziębieniom, ogólnie wzmacniając siły witalne i odporność organizmu.
Głóg zawiera antyoksydanty - do których należą polifenole (m.in. flawonole, lignany, antocyjan. Szczególnie skuteczne w walce z wolnymi rodnikami.
Głóg działa przeciwzapalnie - zapobiegając uwalnianiu histaminy czy prostaglandyn. Badania wykazały, że przeciwzapalnie działają zawarte w głogu flawonoidy.
Dodatkowo, głóg polecany jest w zakrzepowym zapaleniu żył, w obrzękach, a nawet pomocny w skręceniach, złamaniach i żylakach, a także bólach nóg spowodowanych niedrożnością tętnic. Aktualnie mamy sezon na owoce głogu , a więc czas na zbiory!
Co można zrobić z głogu? Rozgrzewające nalewki
Polecam przyrządzić sobie naleweczkę głogową na jesienne słoty i zimowe mrozy. Wodne i etanolowe wyciągi z głogu, są bardzo skuteczne, jednak dwukrotnie silniejsze działanie stwierdzono w przypadku wyciągów etanolowych głogu, czyli przygotowanych na bazie alkoholu.