Ocet, czyli garść wiedzy o tym uniwersalnym produkcie!
Ocet oto garść wiedzy o tym uniwersalnym produkcie
Naturalny ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej - powstałej z rozdrobnienia całych owoców - bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni natleniając ją. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.
Inną ciekawą zaletą żywego octu jabłkowego jest fakt że potrafi on pozbawić żywność zawartych w niej szkodliwych dla nas substancji tj. lektyny. Dzieje się tak dzięki wstępnemu nadtrawieniu produktów w procesie podobnym do kiszenia . Jak wykorzystać tę zaletę? Np. Zalewamy żywym octem (nie gotujemy go) starte na średnich oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszka, pasternak, kalarepa lub inne i układamy je w słoikach. Na górę każdego słoika wsypujemy ½ łyżeczki nasion kopru i kilka ząbków czosnku. Następnie słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 dni. Potem wynosimy do chłodnej piwnicy. Można też zrezygnować z nasion kopru a zamiast tego zasolić warzywa i dopiero zalać octem. W piwnicy wytrzymują około roku. W kuchni możliwość i wykorzystania octu jabłkowego są bardzo wszechstronne. Podobnie jest z jego zastosowaniem w celach zdrowotnych.
Ocet jabłkowy to bogactwo cennych składników odżywczych. Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.chlor, żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm Wit C.
Kwas octowy wspomaga oczyszczanie całego organizmu, działa przeciwzapalnie oraz przywraca naturalną równowagę w gospodarce tłuszczowej. Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii. Nie dość, że “sprząta“ w żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki , pęcherz i drogi moczowe.
Można zatem wymienić następujące właściwości octu jabłkowego:
* Usprawnia trawienie
* Zapobiega wzdęciom
* Usuwa zgagę
* Przywraca właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm)
* Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie
* Dostarcza aktywnych enzymów trawiennych
* Dostarcza symbiotycznych bakterii
* Likwiduje patologiczną florę jelitową
* Usuwa toksyny
* Czyści układ moczowy
* Czyści naczynia krwionośne oraz stawy ze złogów
* Łagodzi alergie
* Pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Jak zatem stosować ocet jabłkowy?
Profilaktycznie aby poprawić trawienie i wchłanianie substancji odżywczych jak również przy wzdęciach i niestrawności: 5 minut przed posiłkiem wypić 2 łyżki octu rozcieńczone w ¼ szklanki wody.
W przypadku zgagi przyrządzić taką samą mieszankę i od razu wypić.
Jeśli natomiast dopadnie nas biegunka i ból brzucha, rozpuszczamy 2 łyżki octu w 1 szklance wody i wypijamy małymi łykami. Powtarzamy kilka razy w ciągu dnia.
Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit wypijamy 2 łyżki rozcieńczone w ¼ szklanki wody trzy razy dziennie - rano na czczo i przed kolejnymi posiłkami.
W przypadku wrzodów żołądka lub nadżerek zacząć od mniejszej dawki octu i jednocześnie nawadniając organizm przez wypijamy 2 litrów wody z odrobiną soli himalajskiej lub kamiennej dziennie. Gdyby przy piciu octu występował ból można przed wypicie octu wypić ½ szklanki maceratu z prawoślazu lekarskiego (macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody).
Latem świetnie sprawdzają się power-drinki: 1 łyżką octu na jedną szklankę gazowanej lub niegazowanej wody, dodać listek melisy lub mięty i ewentualnie trochę miodu.
Natomiast w razie ukąszenia, stłuczenia czy obrzęku przyłożyć na zaognione miejsce gaźnik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.
Pijąc regularnie ocet jabłkowy przez dłuższy czas zauważymy szereg pozytywnych zmian w naszym organizmie. Niestety mimo że produkt ten ma szerokie zastosowanie i działanie na wiele schorzeń to nie jest panaceum na każdą chorobę. Czasem więc trzeba sięgnąć po inne środki.
A jak wykorzystujemy ocet jabłkowy w kosmetyce?
Jego działanie odmładzające wykorzystujemy stosując maseczkę z octu jabłkowego rozcieńczonego w stosunku 1:1 wodą z dodatkiem 1 żółtka. Mieszamy i nakładamy na twarz na 30 minut po czym spłukujemy ciepłą wodą.
Można też codziennie używać rozcieńczony o octu 1:1 wodą jako toniku do przemywań twarzy i dekoltu.
Stany zapalne skóry, wysypki również możemy przemywać octem tym razem nierozcieńczonym.
Jeżeli mamy problem z potliwości on stóp możemy kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu.
W przypadku łupieżu płuczemy głowę wodą z octem.
A zatem na zdrowie Kochani :)