Wczytuję dane...

Kozieradka jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych na świecie!

Kozieradka jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych na świecie!

Kozieradka – według literatury ziarna kozieradki posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:

  • działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym jest stosowana w chorobie wrzodowej.
  • zastosowana zewnętrznie na skórę działa przeciwzapalnie, dlatego wykorzystuje się ją w stanach zapalnych skóry (czyraki, egzemy, ropnie),
  • nasiona kozieradki mogą również obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • przypisuje się jej również właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego,
  • wzmacnia i usprawnia wchłanianie pokarmów, reguluje wypróżnienie,
  • pobudza regenerację wszystkich tkanek, aktywuj hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne.
  • ze względu na swoje walory odżywcze bywa stosowana w leczeniu anoreksji.

Kozieradka zawiera diosgeninę, która chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Śluzowate nasiona mają właściwości zmiękczające, przeczyszczające i przeciwpasożytnicze. Są stosowane w leczeniu owrzodzeń jamy ustnej i spierzchniętych ust. Mówi się, że okłady z kozieradki łagodzą ropnie i rany.

W Chinach nasiona są stosowane w leczeniu wielu schorzeń takich jak ból brzucha, wrzody żołądka, przepuklina i zapalenie stawów. Liście kozieradki obniżają poziom glukozy we krwi i mają właściwości przeciwbólowe. Inne właściwości przypisywane nasionom dotyczą zdolności:

  • regenerujących organizm,

  • usuwających toksyny,

  • przeciwzapalnych,

  • zwiększających libido,

  • dobrze wpływających na stan skóry (łojotok, trądzik, stany zapalne, czyraki, siniaki, krwiaki).

Wiele dobroczynnych właściwości kozieradki sprawia, że jest traktowana nie tylko jako smaczna przyprawa, ale także ważny zasób roślinny dla ziołowych produktów zdrowotnych.