TRAWA CYTRYNOWA
Trawa cytrynowa, występująca także pod nazwą palczatka cytrynowa i cytronela, to gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych, uprawiany na dużą skalę w krajach śródziemnomorskich. Znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, perfumerii i w kuchni jako cenny składnik herbat i różnego rodzaju potraw.
Składniki: 100% trawa cytrynowa pocięta.
Właściwości: Trawa cytrynowa posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni. Charakteryzuje się intensywnym cytrynowym smakiem, ale nie zawiera w sobie kwasowości cytryny. Najlepiej pasuje do pikantnych sosów, sałatek, marynat, dań mięsnych czy rybnych. W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się ją również do dań warzywnych z woka, tajskich zup czy past curry. Jej mocno cytrynowy smak idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Z trawy cytrynowej można z powodzeniem przyrządzać rożnego rodzaju napary i herbaty, a także aromatyzować napoje podawane na zimno, nadając im orzeźwiającego smaku.
Propozycja podania: Gotować susz przez ok. 10 min a następnie przecedzić. (proporcja 1 łyżeczkę / 250 ml wody). Można również stosować jako dodatek do herbat.