Kłącze perzu
Perz – według literatury kłącze perzu posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- kłącze perzu stosowane jest w leczeniu kamicy moczowej, w zaburzeniach pracy nerek z towarzyszącymi obrzękami,
- niewydolność wątroby oraz zmniejszona produkcja żółci,
- skłonnościach do powstawania kamieni w drogach żółciowych,
- przy podwyższonym poziomie cholesterolu oraz tłuszczów we krwi,
- w schorzeniach, w których jest polecane zwiększone wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, np. w chorobie gośćcowej, skazie moczanowej, niektórych chorobach skórnych (np. trądzik pospolity, wyprysk),
- po zatruciach pokarmowych jak również po przebytych zakażeniach, kuracji antybiotykami oraz chemioterapeutykami,
- jest także stosowany jako ziele przeciwcukrzycowe.
Sposób użycia:
Odwar -½ łyżki (ok. 2,5g) kłączy zalać 1 szklanką (200 ml) letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić po szklance napar do 3 razy dziennie. Płukanie jamy ustnej herbatką z ziela działa przeciwzapalnie.
Skład: wysuszone kłącze perzu 100%
Opakowanie: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.