Bertram (Radix pyrethri) – ostry, korzeń sproszkowany - to cenna przyprawa do sosów, zup, sałatek itp. Święta Hildegarda polecała bertram jako środek na dolegliwości związane z układem trawiennym.
Bertram lekarski, zwany też pierściennikiem lekarskim, to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie. Znane są dwa rodzaje Bertramu: łagodny i ostry.
Św. Hildegarda polecała bertram na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bertram wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawienia, ułatwia przyswajanie witamin i składników odżywczych, wspomaga wydzielanie śliny.
Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga siły witalne, usuwa zaflegmienie. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
Również dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha oraz poprawić nastrój.
Składniki (1 kaps.): 250 mg Bertram Ostry (Anacyclus L.) korzeń mielony, substancja żelująca: celuloza (kapsułka).
Sposób spożycia: 2 kapsułki, 3 razy dziennie. Popić wodą.
- Zawartość substancji aktywnych w dziennej porcji produktu: Bertram ostry - 1500 mg
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 22,4g
Producent: NAT Sp. z o.o. ul. Wrocławska 33D, Długołęka 55-095 Mirków