Bertram (Radix pyrethri) – ostry, korzeń sproszkowany - to cenna przyprawa do sosów, zup, sałatek itp. Święta Hildegarda polecała bertram jako środek na dolegliwości związane z układem trawiennym.
Bertram lekarski, zwany też pierściennikiem lekarskim, to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie. Znane są dwa rodzaje Bertramu: łagodny i ostry.
Św. Hildegarda polecała bertram na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Bertram wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawienia, ułatwia przyswajanie witamin i składników odżywczych, wspomaga wydzielanie śliny.
Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga siły witalne, usuwa zaflegmienie. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
Również dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha oraz poprawić nastrój.
Składniki (1 kaps.): 250 mg Bertram Ostry (Anacyclus L.) korzeń mielony, substancja żelująca: celuloza (kapsułka).
Sposób spożycia: 2 kapsułki, 3 razy dziennie. Popić wodą.
- Zawartość substancji aktywnych w dziennej porcji produktu: Bertram ostry - 1500 mg
- % RWS *: -
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Suplement diety.
Uwagi i zalecenia: suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia.
Kraj pochodzenia: MAROKO