Głóg owoc
Głóg jest znany i stosowany w medycynie ludowej od dawna. Roślina reguluje pracę serca oraz poprawia krążenie. Dodatkowo pomaga się odprężyć i relaksuje. Herbatka polecana jest jako uzupełnienie codziennej diety w szczególności osobom w starszym wieku.
Głóg – według literatury owoce głogu posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- działanie przeciwmiażdżycowe,
- działanie przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca,
- zwiększanie przepływu tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego,
- wspomagania obniżenie cholesterolu,
- wspomaganie leczenia problemów trawiennych,
- wsparcie w przeziębieniach,
- zapobieganie niestrawności oraz biegunkom.
Spożywanie owoców głogu zalecane jest zwłaszcza osobom, cierpiącym na takie dolegliwości, jak:
- umiarkowane nadciśnienie,
- uczucie duszności,
- zmiany miażdżycowe,
- początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego,
- umiarkowany rzadkoskurcz.
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.