Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Producent: Ekofarm
Opis produktu

Kombucza grzyb herbaciany japoński

Produkt naturalny bez alkoholu i konserwantów.

Grzybek herbaciany ( kombucha)  znany jako grzybek japoński lub SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts), to symbiotyczna kultura bakterii i drożdży.

Wzmianki o herbacianym grzybie jako o napoju oczyszczającym i energetyzującym można znaleźć w chińskich źródłach pisanych dynastii Jin — ok. 220 roku p.n.e. Uważany  był za „eliksir zdrowia i nieśmiertelności” już ponad 2 tysiące lat temu. Napój zawędrował do Europy poprzez Japonię i Rosję w początkach XX wieku i w okresie II wojny światowej był już w Europie rozpowszechniony.  był znany jako „eliksir zdrowia i nieśmiertelności” już ponad 2 tysiące lat temu.

Przy wytwarzaniu tego produktu proces fermentacji nie trwa jak zwykle 4-5 dni, ale 1,5-2 miesiące. W tym czasie gromadzi się znaczna ilość składników odżywczych, ale napój staje się bardzo kwaśny. Ponadto jest skoncentrowany w próżni w temperaturze 45-500 ° C, co pozwala usunąć nadmiar kwasu octowego i zachować przydatne substancje, a następnie dodaje się syrop cukrowy, aby uzyskać smak właściwy dla owoców słodko-kwaśnych. Ta technologia pozwala uzyskać nie tylko bardzo przydatny, ale także pyszny napój.

Koncentrat kombuchy zawiera wiele składników odżywczych: enzymy, witaminy, kwasy itp.

Działanie:

  • normalizuje funkcje przewodu pokarmowego;
  • wspomaga układ trawienny;
  • działa detoksykacyjnie;
  • wzmacnia organizm;
  • zwiększa odporność.

Skład:

  • naturalny wyciąg z kombuchy,
  • herbata,
  • cukier,
  • kwas organiczny.

Napój z kombuchy charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Zawiera między innymi kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), etanol (do 2%), kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole oraz cukry. Z uwagi na zawartość tak licznych związków, z pewnością napój z kombuchy posiada wiele właściwości zdrowotnych, chociaż większość z nich nie znalazła jeszcze potwierdzenia w badaniach naukowych.

Sposób użycia:

do 2 łyżek koncentratu dodać 100 -150 ml czystej lub gazowanej wody. Spożywać 2-3 razy dziennie.

Zaleca się pić kombuchę przez dwa miesiące, a po miesiącu zrobić sobie przerwę.

PRZECIWWSKAZANIA I OSTRZEŻENIA:

Koncentrat kombuchy zawiera wiele składników odżywczych (enzymy, witaminy, kwasy itp.). Możliwa jest indywidualna nietolerancja jednego lub więcej składników napoju.

Ze względu na obecność cukru, napój kombucha należy przyjmować ostrożnie przy cukrzycy, a także przy zwiększonej kwasowości soku żołądkowego i wrzodach żołądka.

Uwaga!

  • preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
  • Kombucha nie jest lekiem.
  • bardzo ważne jest prowadzenie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
  • korzystaj z porad lekarza.
KOMBUCHA grzyb herbaciany japoński 490 ml Forma inna

Koncentrat Kombucha kombucha za nienaganną jakość produktu został nagrodzony medalami Grand Prix „Najwyższy Test” oraz „Najlepszy Produkt Roku”, „100 Najlepszych Produktów Ukrainy” .

Producent:  Ekofarm Ukraina

Opinie Klientów
Polecamy