Olejek goździkowy i goździkiPierwsze zapiski o goździkach pochodzą ze starochińskich ksiąg i są datowane na ok 400 r p.n.e. W Basenie Morza Śródziemnego, goździki były wykorzystywane głównie przez Greków, którzy jeszcze przed powstaniem Imperium Rzymskiego importowali je do Aleksandrii. Goździkowiec wonny – bo tak właściwie nazywa się roślina ‘dająca’ goździki, to rodzaj wiecznie zielonego drzewa, które należy do rodziny mirtowatych. Samo określenie goździk pochodzi z połączenia dwóch słów eugenia (łacińskiego) oraz caryophyllatus (greckiego) i ma oznaczać orzecho-podobne pąki kwiatowe. Samo słowo clove (z łac. clavus) oznacza w wolnym tłumaczeniu gwóźdź – trzeba przyznać, że goździk jako taki, zwłaszcza ususzony, przypomina stary zardzewiały, choć pięknie pachnący, gwóźdź. Goździkowiec wonny naturalnie występuje w strefie podzwrotnikowej, zwłaszcza w krajach bardzo ciepłych i wilgotnych takich jak Filipiny, Indonezja, Zanzibar, Indie czy Sri Lanka. Wysokością potrafi osiągnąć nawet 15 metrów – pierwsze owoce zbierać można jednak dopiero po 6-10 latach. Kwitnący goździkowiec posiada duże pąki, które początkowo są różowe, a kiedy wyschną, zmieniają się w rdzawo-żółte. Wysuszone pączki nazywamy właśnie goździkami (choć jest to nazwa bardziej potoczna, niż fachowa). To właśnie z tych zasuszonych pączków pozyskuje się eteryczny olejek goździkowy. Goździki mają bardzo charakterystyczny aromat oraz przyjemny, choć niecodzienny smak. Są wykorzystywane jako przyprawa korzenna – ich pieprzny korzenny smak daje wrażenie delikatnego szczypania w jamie ustnej. Goździki są jednym ze składników przyprawy do piernika. W goździkach zawartość naturalnego olejku eterycznego może wynosić średnio od 19 do nawet 25%. Najważniejszym składnikiem olejku goździkowego jest eugenol – mocno aromatyczny płyn, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach goździków. W olejku goździkowym znajdziemy także acetoeugenol, izoeugenol, seskwiterpeny, terpeny, kwas i alkohol benzoesowy oraz aldehyd cynamonowy. Poza olejkiem eterycznym w goździkach znajdują się garbniki, kwas oleanolowy oraz związki śluzowe. Prawdopodobnie po raz pierwszy olejek goździkowy wyekstrahował niemiecki aptekarz Valerius Cordus, w XVI wieku – wówczas olejek goździkowy sprzedawany był w aptekach! Olejek może być bezbarwny lub blado-żółty. Ciemnieje z czasem, więc w trakcie przechowywania może zmienić barwę na ciemniejszą – nie zmieni się natomiast jego intensywny, korzenny zapach i palący smak. Stosowanie olejku eterycznego z goździkowca musi być rozsądne – olejek o wysokim stężeniu jest bardzo ostry – należy więc stosować niewielkie ilość i zawsze rozcieńczać w innej substancji bazowej, np. innym oleju lub kosmetyku. Zawsze stosuj się do zaleceń producenta, a jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości – zwróć się do nas z zapytaniem. Naturalny olejek eteryczny goździkowy |
|
Składniki/Ingredients: Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol* | |
*składnik naturalny olejku |
Aplikacja | maksymalny poziom użycia % | maksymalna ilość kropli olejku na 100g produktu gotowego | maksymalna ilość kropli olejku na 50g produktu gotowego |
kremy do ciała, spray do ciała | 0,4 | 14 | 7 |
kremy zapachowe | 0,6 | 20 | 10 |
kremy do twarzy, maseczki do twarzy, kremy do rąk | 0,4 | 14 | 7 |
środki do demakijażu | 0,4 | 14 | 7 |
odżywki do włosów spłukiwane, środki myjące do twarzy i żele pod prysznic, mydło do mycia | 0,6 | 20 | 10 |
płyn do płukania prania | 0,6 | 20 | 10 |
świece, odświeżacze powietrza | 21 | 709 | 355 |
Zalecenia:
- wyłącznie do użytku zewnętrznego
- nie stosować nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę
- przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci
- nie stosować w przypadku alergii na którykolwiek składnik
Składniki:
Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol*
*składnik naturalny olejku
Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym miejscu z dala od światła w szczelnie zamkniętym opakowaniu