Susz młodego koperku stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Stosuje się go do zup, rosołów, ziemniaków i sosów.
Koper Włoski Owoc EKO
Koperek to suszone liście kopru ogrodowego. Uprawia się go na całym świecie. Przyprawa ta charakteryzuje się korzennym zapachem i niezwykłym smakiem. Należy dodawać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat. Można dekorować nim potrawy.
Koper włoski – według literatury nasiona kopru włoskiego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- stymuluje wydzielanie soku żołądkowego,
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego,
- pobudza ruchy perystaltyczne jelit,
- ma właściwości wiatropędne,
- łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych,
- żucie kilku nasion kopru włoskiego odświeży oddech,
- przeciwbakteryjne właściwości kopru sprawiają, że usuwa on przyczynę nieświeżego oddechu – bakterie
- pobudza również wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego, co ułatwia odkrztuszanie,
- mają słabe działanie mlekopędne, co wykorzystywane jest czasem przez karmiące matki,
- regularne picie herbatki z kopru włoskiego pomaga wydalić z organizmu nadmiar nagromadzonej w nim wody,
- pomaga również pozbyć się z organizmu toksyn i zmniejsza ryzyko chorób układu moczowego.
- związki tego surowca likwidują wzdęcia, wiatry, nadmierną fermentację w jelitach oraz pobudzają żołądek do intensywniejszego działania.
Zastosowanie koperku:
Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ogórkami, kapustą. Warto go dodawać do zup, gulaszu, sałatek.
Według literatury zielarskiej owoc kopru włoskiego może być stosowany w zaburzeniach trawiennych, kolkach, wzdęciach, działa korzystnie na górne drogi oddechowe.
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
koper włoski owoc* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego