Herbatka indian ojibwa
Jest to 8 składnikowa mieszanka ziół i korzeni, którą spotkać można również pod nazwą Essiac. Służy do sporządzania tradycyjnego naparu stosowanego przez Indian od prawie 300lat. Mieszanka składników i proporcji została stworzona w XVIII wieku przez zielarzy z plemienia Ojibwa. Używali oni ów naparu, aby przetrwać plagę chorób, dotykających ten kontynent wraz z napływem pierwszych europejskich osadników. Współcześnie używa się go w całej Ameryce jako niezawodną metodę wspierania odporności.
Skład: korzeń łopianu 44%, szczaw polny 29%, liście papai 18%, kora wiązu czerwonego 7%, korzeń rabarbaru 2%
Stosowanie:15g mieszanki gotować w 1.5l wody przez 10 minut (nie używać aluminiowych naczyń). Pozostawić do wystygnięcia. Pić małymi łyczkami 20-60 ml wywaru po rozcieńczeniu 1:1 z przegotowaną wodą, pić 1-3 razy dziennie (2h przed posiłkami). Nie przekraczać zalecanej dawki.
Przeciwwskazania: Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci do lat 10.