Rdestowiec Japoński
Rdestowiec japoński – według literatury kłącze rdestowca japońskiego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- składniki tej rośliny hamują rozwój grzybów i bakterii chorobotwórczych,
- hamują rozwój chorób nowotworowych,
- usuwają wolne rodniki,
- zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów,
- mają właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwbólowe,
- zapobiegają stłuszczeniu i zwłóknieniu nerek, wątroby i serca,
- zapobiega też skutkom ubocznym przy podawaniu leków przeciwko nadciśnieniu,
- apigenina zawarta w kłączu działa rozkurczowo i przeciwalergicznie, wzmacnia skurcze mięśnia sercowego, ma ochronny wpływ na wątrobę,
- luteolina obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi, działa przeciwhistaminowo, przeciwzapalnie i hepatoprotekcyjnie,
- kwercetyna i kemferol obniżają stężenie glukozy we krwi, efektem jest uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych. Wraz z apigeniną zapobiegają powikłaniom w przebiegu cukrzycy (retinopatia, neuropatia, zaćma),
- rdestowiec działa immunostymulująco i hamuje procesy autoagresji immunologicznej.
Składniki: mielone kłącze rdestowca japońskiego, synonim kłącze rdestowca ostrokończystego 100 %
Sposób stosowania: 2 łyżki produktu zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na ok. 30 min. pod przykryciem. Przecedzić. Otrzymany napar wypić w 4 podzielonych porcjach w ciągu dnia.
Warunki przechowywania: Przechowywać kłącze rdestowca japońskiego w suchym miejscu, chronić od światła.
Masa netto: 50 g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.