Przetacznik Leśny
Przetacznik – według literatury ziele przetacznika posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- korzystne działanie jako środek wykrztuśny w suchym kaszlu i chrypce, najczęściej w połączeniu z podobnie działającymi surowcami,
- pozytywne oddziaływanie w przypadku przewlekłych, ale niezbyt nasilonych zaburzeniach trawiennych, wyrażających się brakiem apetytu, bólem brzucha, wzdęciem, nieregularnymi wypróżnieniami oraz niedostatecznym przyswajaniem pokarmów,
- pomocniczo w schorzeniach wrzodowych żołądka,
- wspomagająco w przypadku niewydolności nerek,
- odtruwająco w dolegliwościach skórnych,
- stosowany zewnętrznie do obmywania trudno gojących się ran, owrzodzeń, swędzących wysypek i liszajów, również do okładów na oparzenia I i II stopnia,
- zewnętrznie używany do irygacji w upławach oraz do obmywań w świądzie sromu, płukania jamy ustnej i do kąpieli,
- zioło jest znane ze swoich właściwości wspomagających pamięć, koncentrację oraz układ nerwowy,
- może być także stosowany w stanach przemęczenia i bólach lub zawrotach głowy.
Składniki: Wysuszone, rozdrobnione ziele przetacznika 100 %
Sposób stosowania:
Odwar: 1 łyżkę produktu (2 g) zalać 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Wypić świeży, ciepły odwar.
Napar: Zalać szklanką wrzątku łyżkę ziela. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
2 g produktu stanowi dzienną porcję do spożycia.
Warunki przechowywania: Przechowywać przetacznik ziele w suchym miejscu, chronić od światła.
Masa netto: 50 g
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.