Gojnik ziele
Herbatka z gojnika posiada unikalny smak i aromat. To popularny napój wśród mieszkańców Bałkanów. Stanowi bogactwo dla organizmu. Polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz przy spadku sił witalnych. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno. Gojnik ziele stosowano głównie przy przeziębieniu, grypie, w leczeniu zapalenia oskrzeli, duszności, w przebiegu choroby nerek, dolegliwościach układu pokarmowego, infekcjach dróg moczowych oraz chorobach prostaty i reumatyzmie. Napar poprawiał kondycję fizyczną i psychiczną.
- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz wzmacniające,
- zawiera taniny, olejki eteryczne i jest naturalnym przeciwutleniaczem,
- stanowi bogate źródło żelaza,
- działa wzmacniająco i ma pozytywny wpływ na samopoczucie,
- jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, sód, magnez, miedź, kobalt,
- wspomaga układ krążenia,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wspomaga organizm w pozbywaniu się nagromadzonych toksyn,
- w naturalny sposób reguluje ciśnienie krwi oraz temperaturę ciała,
- pomaga w walce ze zmęczeniem i niedokrwistością,
- uznawany jest także za skuteczny afrodyzjak dlatego nazywany jest w niektórych regionach “bułgarską viagrą”,
- według różnych źródeł działa pomocnie w chorobach nerek, zaburzeniach czynności wątroby, chorobach układu oddechowego,
- według niemieckiego biologa molekularnego oraz lekarza z kliniki Neurologicznej Uniwersytetu w Magdeburgu prof. Jehnsa Panke podnosi on wydajność mentalną mózgu oraz hamuje stany zapalne, ma też istotny wpływ na usuwanie złogów białkowych w mózgu, które są głównym sprawcą demencji starczej oraz choroby Alzheimera.
Składniki: Wysuszone ziele gojnika 100 %
Sposób stosowania: Połamane wcześniej 1-2 gałązki gojnika zalać 1 szklanką wrzącej wody. Naparzać pod przykryciem 3-5 min. Do naparu można dodać odrobinę mięty, świeżego imbiru, plasterek cytryny lub miodu.
Warunki przechowywania: Przechowywać ziele gojnika w suchym miejscu, chronić od światła.
Masa netto: 25 g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.