Jarzębina Owoc
Jarzębina ceniona jest za dużą zawartość witaminy C, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne. Owoce są również składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych, stosowanych przy zakażeniach bakteryjnych, zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu, a także zalecanych rekonwalescentom.
Jarzębina – według literatury owoce jarzębiny posiadają właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- pomocne przy niedomogach wątroby oraz nerek jak również terapii puchliny wodnej (obrzęków),
- jako środek diuretyczny oraz przydatny w łagodnych nieżytach przewodu pokarmowego,
- odwar z owoców jarzębiny do płukania gardła przy chrypce,
- wyciąg z owoców jarzębiny jest środkiem moczopędnym, rozwalniającym kał, przeciwreumatycznym oraz przeciwkamiczym,
- polecana w profilaktyce kamicy moczowej, cukrzycy, reumatyzmu, zaburzeń metabolicznych i artretyzmu,
- zwiększa wydalanie kwasu moczowego,
- zapobiega hipowitaminozie C,
- pobudza przemianę materii,
- owoce stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby.
Składniki: wysuszone owoce jarzębiny 100%
Sposób użycia:
Na bóle nerek i wątroby:
2 razy dziennie jedz łyżeczkę suszonych zmielonych lub sproszkowanych owoców, popijając szklanką wody.
Dla wzmocnienia pracy serca:
Pij 3 razy dziennie po pół szklanki wywar z owoców jarzębiny.
Przepis na wywar z jarzębiny: Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny.
Dostępne opakowania: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.