Hyzop Ziele
Hyzop lekarski – według literatury oregano posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- posiada właściwości przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne i antyutleniające,
- dostarcza również solidnej dawki soli mineralnych i witaminy C, czyli ważnego sojusznika naszego układu odpornościowego.
- wspomaga leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych,
- reguluje procesy trawienia,
- pobudza ruchy perystaltyczne jelit,
- hamuje działalność gruczołów potowych,
- działa moczopędnie,
- zwiększa produkcję śluzu,
- pobudza ruch tzw. rzęsek nabłonka tchawicy, co wypływa korzystnie na oczyszczenie dróg oddechowych i pomaga zwalczyć uporczywy kaszel,
- jest zalecany w przypadku wzdęć czy nieregularnych wypróżnień,
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
- poprawia motorykę jelit, dlatego hyzop wykazuje właściwości wiatropędne.
- zwalnia także napięcie obwodowych naczyń krwionośnych,
- działa miejscowo przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i rozkurczowo.
Składniki: rozdrobnione, wysuszone ziele hyzopu 100 %
Sposób stosowania: Napar hyzopowy: 1-2 łyżki świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela hyzopu zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1/2 szklanki. Przy schorzeniach układu oddechowego 1/2 szklanki naparu co 3-4 godziny, z dodatkiem miodu lub soku malinowego.
Warunki przechowywania: Przechowywać ziele hyzopu w suchym miejscu, chronić od światła.
Masa netto: 50 g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.