Tarnina owoc EKO
Według literatury zielarskiej owoc tarniny może być stosowany do picia po długotrwałych kuracjach lekami, polecamy go osobom przemęczonym, wyczerpanym, pracującym umysłowo, łatwo przeziębiającym się. Owoc tarniny można stosować jako środek wspomagający pracę wątroby, działa również oczyszczająco na organizm, usuwając toksyny i regulując przemianę materii.
Tarnina- według literatury owoc tarniny posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- owoce tarniny mają działanie przeciwbiegunkowe. To za sprawą zawartych w nich garbników, które, po zetknięciu się z błoną śluzową jelit, tworzą nieprzepuszczalną błonkę, a co za tym idzie – chronią je przed substancjami wywołującymi biegunki,
- spowalniają ruchy robaczkowe jelit oraz wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (garbiki wiążą się z bakteriami i neutralizują je),
- są wskazane szczególnie u ludzi w wieku podeszłym i u dzieci, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających z nadmierną fermentacją.
- posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych,
- picie kompotu z suszonych owoców jest wskazane przy różnych schorzeniach nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.