Owoc aronii
Suszone owoce aronii zwane „owocem życia”. Zalane wrzątkiem dają smaczny napar o pięknym rubinowo-czerwonym kolorze i delikatnie kwaskowym smaku. Stanowią doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty oraz herbacianych mieszanek owocowych i ziołowych. Suszone owoce aronii nadają się także do bezpośredniego spożycia.
Aronia – według literatury owoce aronii posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- stosowana jest przez osoby z wysokim ciśnieniem, skutecznie je obniżając, między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył,
- zawartość antocyjanów, dzięki którym aronie posiadają ciemny, prawie czarny kolor, nadaje tym owocom przeciwutleniające działanie. Jest to wykorzystywane nie tylko przy spowalnianiu procesów starzenia, ale również przy chorobach nowotworowych i problemach z krążeniem,
- wzmacnianie naczyń krwionośnych i zapobieganie m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
- zmniejszanie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera),
- wzmacnianie odporności na promieniowanie UV,
- łagodzenie dolegliwości wątroby oraz trzustki,
- zmniejszanie skutków ubocznych leków używanych przy leczeniu nowotworów, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i zmniejszanie niepotrzebnego napięcia nerwowego,
- jest też cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na około 10 min, przecedzić.
Skład: wysuszony owoc aronii 100%
Opakowanie: 100g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.