Suszone śliwki - zastosowanie, czyli jak je wykorzystać?
Owoce te sprawdzają się doskonale jako:
- samodzielna przekąska – z powodzeniem zastępują słodycze,
- dodatek do deserów: ciast i ciasteczek, kasz oraz wytrawnych potraw,
- składnik kompotu wigilijnego,
- podstawa dżemów, powideł i konfitur,
- dodatek w śniadaniowym musli, owsiankach, czy jogurcie,
- dodatek do ciężkostrawnych potraw,
- składnik zup, bigosu, dań mięsnych, mięs pieczonych i duszonych, wyrobów wędliniarskich, a także śledzi.
Suszone owoce, a więc także suszone śliwki mają wiele zalet. Po odparowaniu wody ze świeżych owoców dochodzi do skoncentrowania składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i innych korzystnych dla zdrowia substancji.
Czy wiesz, że w celu uzyskania 1 kg śliwek suszonych, należy zużyć aż 3 kg świeżych owoców?
Suszone śliwki wykazują cenne właściwości zdrowotne i stanowią bogactwo witamin i składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpływać na działanie organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika, który szybko pęcznieje i przybiera w kontakcie z wodą postać galaretki, daje uczucie sytości. Regularne spożywanych suszonych śliwek może, więc zapobiegać napadom głodu.
Błonnik wspomaga oczyszczanie układu pokarmowego oraz może stanowić pożywkę dla dobroczynnych kultur bakterii w nim żyjących.
Suszone owoce śliwek są bogatym źródłem witamin i minerałów, śliwki zawierają m.in. witaminy A, C, E, K, a także witamin z grupy B, które wykazują pozytywny wpływ na układ nerwowy, skórę czy ogólne samopoczucie.
Suszone śliwki przeciwwskazania
Śliwki suszone ze względu na dużą zawartość cukru nie są wskazane dla osób z cukrzycą. Nie są również polecane dla osób z problemami z trzustką i wątrobą oraz ze stwierdzonym zespołem jelita drażliwego.
Poza tym należy pamiętać, aby nie przyjmować suszonych owoców w nadmiernych ilościach, ponieważ może to doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych wzdęć, a nawet biegunek.
Składniki: śliwka suszona drylowana, substancja konserwująca: sorbinian potasu.
Kraj pochodzenia: Chile/USA
Masa netto: 1kg
Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Tabela wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość odżywcza: |
100 g |
Wartość energetyczna |
1199 kJ/ 284 kcal |
Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone |
1,2 g 0,2 g |
Węglowodany: - cukry |
60 g 60 g |
Błonnik |
8,7 g |
Białko |
3,5 g |
Sól |
0,03 g |