Maca (Lepidium meyenii) – roślina korzeniowa należąca do rodziny warzyw kapustnych. Występuje w górskich rejonach Peru, Boliwii oraz Brazylii. Mielony korzeń macy żółtej zawiera w swoim składzie około 14% białka, 76% węglowodanów, a także tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz wiele cennych składników mineralnych. Występują w nim ponadto liczne substancje czynne (m.in: alkaloidy, flawonoidy, antocyjany i inne), odpowiedzialne za szereg korzystnych właściwości. Od tysięcy lat maca stanowi ważny element codziennej diety dla ludności zamieszkującej Andy. Ceniona jest również za swoje działanie prozdrowotne. Tak jak dawniej, tak i dziś stosuje się ją w celu zwiększenia płodności i wzmocnienia organizmu. Lepidium meyenii polecana jest osobom osłabionym, wykonującym ciężką pracę fizyczną oraz kobietom w okresie menopauzy. Maca od dawna stosowana jest także jako afrodyzjak. Cieszy się uznaniem u osób uprawiających sporty wysiłkowe oraz szybkościowe. Mielony korzeń macy można dodawać do koktajli, sałatek, owsianek lub napojów.
Właściwości prozdrowotne:
- Wzmacnia organizm na poziomie fizycznym i psychicznym.
- Wpływa korzystnie na płodność i libido.
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Wykazuje działanie adaptogenne.
Składniki:
Korzeń maca 100%.
Kraj pochodzenia: Peru.
Mielony korzeń macy jest surowcem najwyższej jakości, pochodzącym z upraw ekologicznych.
Zalecany sposób użycia:
½ łyżeczki proszku zmieszać z płynem. Dobrze komponuje się z jogurtem, napojem kakaowym lub płatkami zbożowymi.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.
Środki ostrożności:
Nie zaleca się przekraczania porcji 5g dziennego spożycia.