Witamina ADEK 20ml
Suplement diety
Krople w 20 ml butelce
600 kropli po:
240 μg / 800 j.m. (30%*) witaminy A,
20 μg / 800 j.m. (400%*) witaminy D3,
4 mg (33%*) witaminy E (mieszanka tokoferoli),
20 μg (27%*) witaminy K2 (MK-7).
* % zalecanego dziennego spożycia
Produkt wegetariański
Witamina ADEK Dr. Jacob's to:
- Kompleks wszystkich czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;
- Szerokie spektrum działania (patrz niżej);
- Najwyższej jakości naturalne witaminy;
- Witaminy już rozpuszczone w naturalnym oleju MCT z kokosa;
- Z lekkim posmakiem cytrusowym dzięki olejkowi z bergamotki;
- Optymalna biodostępność: wchłaniają się już w ustach!
Witaminy A, D3, E i K2 mają naukowo dowiedziony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
Witamina A dla:
- prawidłowego widzenia,
- funkcjonowania układu odpornościowego,
- zachowania zdrowej skóry,
- prawidłowego stanu błon śluzowych,
- metabolizmu żelaza.
Witamina D3 dla:
- układu odpornościowego,
- przyswajania wapnia,
- zdrowych kości i zębów,
- funkcji mięśni.
Witamina E dla:
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i spowalniania procesów starzenia (witamina E to jeden z najsilniejszych naturalnych antyutleniaczy).
Witamina K2 dla:
- prawidłowej krzepliwości krwi,
- zdrowych kości i zębów.
Źródła witamin:
- Witamina A pozyskiwana jest w jednym z najlepszych laboratoriów europejskich w procesie syntezy (synteza, czyli proces łączenia).
- Witamina D3 pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
- Witamina E (mieszanka naturalnych tokoferoli) pozyskiwana jest z warzyw.
- Witamina K2 jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność oraz bioaktywność oraz brak zanieczyszczeń GMO (więcej na końcu opisu)
Olej MCT
W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki. Olej MCT nie ma smaku, co jest ważne w przypadku podawania witamin małym dzieciom.
Składniki: olej MCT (z kokosa, 48%), mieszanka tokoferoli (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3), palmitynian retinolu, witamina K2 (all-trans menachinon-7), aromat – olejek z bergamotki.
Witamina ADEK Dr. Jacob's rozpuszczona jest w oleju MCT z kokosa. Zapewnia on stabilne trwanie witamin przez min. 2 lata oraz daje pewność świeżości i skuteczności produktu. Dodatek olejku z bergamotki nadaje przyjemny posmak
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia: 1-2 krople na łyżeczce lub wprost do ust. Zakroplić do jamy ustnej i rozprowadzić po niej językiem.
Informacje dodatkowe:
osoby dorosłe, w szczególności otyłe (BMI 30+ kg/m2): 2 krople;
osoby dorosłe, w szczególności: kobiety w ciąży i karmiące, osoby pracujące w nocy, osoby z ciemną karnacją skóry, otyłe osoby dorosłe i otyłe dzieci (BMI pow. 90 percentyla dla lokalnej populacji): 2 krople;
dzieci do 18 miesiąca życia oraz wcześniaki (po konsultacji z lekarzem): 1 kropla.
Uwaga: osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagonistów witaminy K jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!
Sposoby pozyskiwania MK7:
z fermentacji soi lub z olejków eterycznych
Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.
Fermentacja soi
Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.
Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.
Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych
Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).
Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.
Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.
Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.
*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym
***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.
Masa netto: 20ml
Producent: Dr. Jacob's Poland ul. Kasprzaka 7 / U 1, 01-211 Warszawa